Gyurcsány a madárinfluenzáról és az euró bevezetéséről

Ingyenes lesz a madárinfluenza elleni oltás – erősítette meg a miniszterelnök a parlamentben hétfőn. Közölte azt is: a két kormánypárt megállapodott, hogy az eurót 2010-ig be kell vezetni.

Gyurcsány Ferenc hétfőn, napirend előtti felszólalásában azt mondta: ha lesz elegendő oltóanyag, akkor a kormány mindenkinek fel fogja ajánlani az oltást ingyen. Közölte azt is, hogy ha megfelelő lesz a vakcina, akkor egyszerre kezdik meg a készítmény törzskönyvezését és gyártását is. A miniszterelnök elmondta azt is: Magyarországon már ma is van elegendő gyógyszer a betegség kezelésére.

Dávid Ibolya (MDF) azt mondta: a kormánynak kilónként 10 forintos támogatást kellene adni a baromfitermelőknek, hogy ebből fedezzék a madárinfluenza megelőzését. A kabinetnek egy adósságkonszolidációs programot is kellene dolgoznia, a gazdákat ugyanis komoly kár fogja érni egy járvány esetén. Az ellenzéki pártelnök az euró bevezetésének csúszását is kifogásolta a kormány munkájában.

A miniszterelnök válaszában elmondta: Magyarországon 2010-re be kell vezetni az eurót – erről állapodott meg a két kormánypárt a hétvégén. Az MSZP és az SZDSZ közös hivatalos álláspontja szerint olyan gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, hogy 2008-ra Magyarország teljesíteni tudja az euró bevezetésének feltételeit, majd 2010-re be is vezesse a közös valutát. A kormányfő beszélt a kormány szegénység-ellenes terveiről is, amelynek keretében elsőként a gyermekszegénység ellenes nemzeti programot állítják össze. A munkára Ferge Zsuzsa szociológust kérték fel.

Áder János a Fidesz frakcióvezetője emlékeztett, hogy már a 2002-es kormányígéretek között is szerepelt egy szegénységellenes program, mégis csak rosszabb lett a helyzet. Áder idézte Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter fél évvel ezelőtti nyilatkozatát, melyben a tárcavezető azt nyilatkozta: igaz, hogy nem nőtt a szegénység mértéke, viszont rosszabb lett a szegénydek helyzete. A frakcióvezető felidézte Ferge Zsuzsának – a jelenlegi szegénységellenes program kidolgozójának – szavait, aki idén tavasszal kritizálta a kormányt, amiért az a lehetőségeihez mérten keveset költ a szegénység megfékezésére.