Gyurcsány: A Fideszen kívül mindenki azt mondja, hogy összefogásra és kompromisszumokra van szükség

A nemzeti csúcs önmagán túlmutatóan is sikeres volt – írja hétfői blog bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint önmagában is fontos, hogy az ország vezetői egy ilyen helyzetben konzultáljanak. A munkáltatók, a munkavállalókat képviselők, a szakértők túlnyomó része, sőt, a parlamenti pártok többsége is, azaz a Fideszen kívül mindenki azt mondja, hogy a stabilitás érdekében összefogásra és kompromisszumokra van szükség.

A kormányfő szerint azonban a Fidesz csak akkor látja értelmét az együttműködésnek, ha mindenki az ő elképzeléseiket követi. Ez azonban nem együttműködés, hanem diktátum – véli a miniszterelnök.

A részletekről nem sokat árult el a Fidesz elnöke – áll a bejegyzésben. A kormányfő szerint sokat segíthetne az országnak, ha betekinthetnének egy ilyen program részleteibe és megismerhetnék azokat a kalkulációkat, amelyeken ez alapul. Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy az országnak az lenne az érdeke, hogy ha van könnyebben járható út, akkor arra kellene elindulni. De ezt jó előre kellene látni, – nem pedig a végén szembesülni – hogy ami könnyű útnak tűnt, valójában járhatatlan – írja a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint sok mindent tisztázott a nemzeti csúcs, és fontosnak tartja, hogy hosszú évek után végre egyszer le tudtak ülni egymással. A munka ezzel persze nem fejeződött be, keresni kell az együttműködés legjobb formáit a Parlamentben és azon kívül is. Az adott helyzetben sok mindenen változtatni kell, de leginkább azon, ahogy az ország vezetői képesek legyenek együttműködni – véli a kormánypárt elnöke.

Gyurcsány Ferenc emlékeztet rá, hogy a világ legfejlettebb államai, és a jelentősebb fejlődő országok vezetői globális pénzügyi csúcstalálkozóra készülnek. Ennek ugyan szintén nincs nemzetközi jogi státusza, ám időnként a nemzetek képviselői, vagy országosan a pártok, a munkavállalók és a munkáltatók képviselői leülnek és beszélnek egymással. Persze, ha valaki nem akar elmenni egy ilyen tárgyalásra, akkor ehhez mindig találhat ürügyet – zárul a kormányfő blog bejegyzése.