Gyurcsány: A Fidesz elnöke kárt okozott!

A miniszterelnök szerint Orbán Viktor kárt okozott azzal a kijelentésével, hogy az energiafüggőség szempontjából fontos figyelembe venni: az uniós piaci észjárás eltér az orosz állami politikai gondolkodásmódtól. Gyurcsány Ferenc csütörtökön újságírók előtt az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: a kár maga a sértés. Mint mondta: a Fidesz elnökének kell eldöntenie, hogy bocsánatot kér e. ” Indokolatlan és oktalan bármely nép önérzetét megsérteni” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint neki most az a feladata, hogy elhárítsa a károkat és világossá tegye, hogy soha nem fog Magyarország egyetérteni azzal, ha valaki politikai, gazdasági, vagy bármilyen más vita kapcsán megkérdőjelezi másik nép vagy nemzet önhitét, büszkeségét, idenditását. Minden ilyen törekvés árt Magyaroszágnak – tette hozzá. A kormányfő kitért arra is, hogy magyar emberként ő is felsziszenne, ha valaki megkérdőjelezné európai uniós gondolkodásmódját, és azt gondolná: “ezt nem érdemeltük meg”.

Egy politikusnak nem dolga egy nemzetet minősíteni – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint a legjobb talán az lenne, ha úgy tekintenének Orbán Viktor szerdai kijelentésére, mint szerencsétlen, nem kívánt és nem is tervezett mondatra.

Orbán Viktor szerdán egy rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy a magyar állam magatartása az energiapolitikában példátlan, hiszen leértékeli a közép-ázsiai térséget, tagadja e téren az orosz állami befolyást, és leértékeli az EU és a Nabucco gázvezeték lehetőségeit. A konferencián jelen lévő orosz nagykövet a helyszínen kikérte magának, hogy a Fidesz vezére belpolitikát csinál az energiaellátásból.