Gyurcsány 2010-15-re ígéri az eurót

A londoni Timesnak adott interjújában Gyurcsány Ferenc 2010–2015 közé tette az euró bevezetésének lehetséges időpontját.

Gyurcsány Ferenc szerint 2010 és 2015 között vezetheti be Magyarország a közös európai valutát, a miniszterelnök az ehhez vezető út megtervezéséről tárgyalásokat kezdeményez Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank frissen kinevezett elnökével – derül ki Gyurcsány Timesnak adott interjújából.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a tavaly őszi tüntetések nyomán erősödik az antiszemitizmus Magyarországon. Egész Kelet-Közép-Európát eláraszthatja ez a jelenség, ha az itteni országok vonakodnak folytatni társadalmi reformjaikat – tette hozzá. Álláspontjának alátámasztására elmondta, hogy neje, Dobrev Klára, aki a jogi karon tanít, olyan egyértelműen antiszemita tartalmú röplapot vitt haza a múlt héten, amilyet „az elmúlt ötven évben nem lehetett látni Magyarországon”.

Gyurcsány „bátortalan modernizálónak” minősítette Lengyelországot és több balkáni országot, és elmondta: nem dőlt még el az a vita, hogy a régió a progresszív modernizáció vagy a radikális nacionalista izoláció útjára lép-e.

Soha nem gondolt a lemondásra

A miniszterelnök még nem döntött arról, hogy mond-e beszédet március 15-én, de arra számít, hogy mindenkiben lesz aggodalom és feszültség az ünnepen – áll az egyik bulvárlapnak adott interjújában.

A kormányfő közölte, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után sem gondolt lemondásra. Gyurcsány Ferenc szerint, ha sikerül a reformokat végrehajtani akkor 2009-ben végül igazat adnak majd neki az emberek – olvasható az interjúban.

A miniszterelnök szerint ma azok törnek pálcát fölötte, akik nem akarnak változtatni. Hozzátette: az egész átalakítás kényelmetlen, de ha elnyújtják, az még rosszabb.

Az MSZP frissen megválaszott elnöke szerint a pártban abban nincs vita, hogy meg kell újítani az országot.

Hozzátette: a kormánynak éles politikai küzdelemben kell soha nem látott mélységű reformokat végrehajtania, mindezt egy kiigazítási folyamat közepén. Gyurcsány Ferenc elmondta: addig miniszterelnök valaki, amíg a parlamenti többség mögötte áll.