Ostrom alatt áll Európa

2020.03.02. 11:32

Elutasítja a Törökországból távozni igyekvők befogadását a német CDU egyik elnökjelöltje

Friedrich Merz szerint ezeknek az embereknek el kell juttatni azt az üzenetet, hogy nincs értelme Németországba jönniük, mert nem tudják befogadni őket.

Elutasítja a görög-török európai uniós (EU-) külső határ török oldalán gyülekezők németországi befogadását a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik esélyes elnökjelöltje, a német kormánypárt konzervatív szárnyának vezetőjeként számon tartott Friedrich Merz.

Ezeknek az embereknek el kell juttatni azt az üzenetet, hogy „nincs értelme Németországba jönni”, mert „nem tudunk befogadni benneteket” – mondta Friedrich Merzt a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak egy hétfőn sugározott rádióinterjúban.

Kiemelte, hogy

a görög-török határvidéken „humanitárius katasztrófa” alakult ki, ezért Németországnak „talán az eddiginél több segítséget kellene nyújtania Törökországnak”.

„Minden lehetséges támogatást meg kell adni a török hatóságoknak ahhoz, hogy emberhez valamelyest méltó elhelyezést tudjanak adni a menekülteknek. Azonban arról is gondoskodni kell, hogy ne érje el Németországot ismét olyan migrációs hullám, mint 2015-2016-ban. Ebben az időszakban nem ok nélkül terjedt el a kontrollvesztés kifejezés, és ilyen még egyszer nem fordulhat elő. Ezért Németországnak természetesen meg kell tartania az ellenőrzést saját határa felett” – mondta Freidrich Merz.

Hasonlóan fogalmazott a Die Welt című lapnak a CDU és a bajor testvérpárt, a Kertesztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának egyik helyettes vezetője és belügyi szakpolitikusa, Thorsten Frei, aki kiemelte: a pártszövetség megígérte a német lakosságnak, hogy nem fordul elő többé olyan helyzet, mint 2015 őszén, amiből az is következik, hogy szigorúan ellenőrizni kell az országhatárt, és meg kell tagadni a belépést a jogalap nélkül belépni szándékozóktól.

A Görögországban induló balkáni migrációs útvonal Bajorországnál éri el a német határt. A tartomány belügyminisztere, Joachim Herrmann egy vasárnapi – az Augsburger Allgemeine című lapnak – adott nyilatkozatában kiemelte, hogy „jelenleg nincs új menekülthullám Németországban”, de a hatóságok felkészültek minden eshetőségre. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség munkáját támogató tartományi határrendőrség létszáma már meghaladta a 700 főt, és a bajor rendőrség készenléti egységei is támogatják a határellenőrzési munkát – közölte.

Thorsten Frei és Joachim Herrmann egyaránt hangsúlyozta, hogy

segíteni kell a görög hatóságokat az EU-s külső határ ellenőrzésében.

„Ha a Törökországban élő menekültek és migránsok körében az a benyomás keletkezik, hogy a határ Európa felé nyitva áll és nem lehet lezárni, akkor még többen indulnak útnak” – mondta Thorsten Frei.

Joachim Herrmann kifejtette: a török vezetés nyilvánvalóan fokozni akarja az EU-ra kifejtett nyomást, hogy még több pénzhez jusson. Aláhúzta, hogy nem szabad engedni ennek a nyomásnak.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában