Inkább édességek, mint egészséges élelmiszerek a gyümölcsjoghurtok. 100 grammonként ugyanis másfél teáskanálnyi cukornak megfelelő szénhidrát van bennük- mondta el a Tudatos Vásárlók Egyesületének ügyvezetője. Haraszti Anikó hozzátette, hogy a 15 vizsgált termék többségén ott volt, hogy mennyi cukor van benne, de több, kifejezetten fogyókúrázóknak szánt tejtermékről lehagyták ezt az összetevőt. Volt például olyan, amelyikben a vizsgálatok szerint fél teáskanállal több cukor volt, mint a normál joghurtokban.
11 szempont alapján vetették össze a 15 hagyományos, diétázóknak vagy gyerekeknek szánt gyümölcsjoghurtot- bio is volt közöttük. Ezek között szerepelt például, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítőszert, élőflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, honnan érkezik, és hogy milyen a csomagolása.
A legjobbak között két biojoghurt is szerepel, a legrosszabbul pedig egy “light” termék, és egy gyerekeknek szánt élelmiszer vizsgázott. Utóbbi ugyanis túl sok hulladékot termel, 50 grammonként külön pohárba csomagolják, és külön csomagban pálcikát is adnak hozzá.
A tesztcsapatot meglepte, hogy találtak olyan joghurtot, amelyben 17 összetevő volt. Kiderült az is, hogy a reklámokban nem szeretik felsorolni hányféle vitatott hatású élelmiszer-adalékanyag kerül még a joghurtos poharakba az alapanyagokkal együtt. Számos piros termékben pedig E120-szal jelölt, kármin nevű színezéket találtak, ami tulajdonképpen egyfajta tetűből vonnak ki. Ez allergiás reakciót is okozhat- mondta el Haraszti Anikó.
Fogyasztóvédelmi szempontból egy diétás termék volt megtévesztő, mert fél centis talpazaton áll, vagyis nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában.
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .