Gyulai Memorial – Pars 9., Fajdek simán győzött

Akt.:
Székesfehérvár, 2016. július 18. Pars Krisztián kalapácsvető a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2016. július 18-án.
Székesfehérvár, 2016. július 18. Pars Krisztián kalapácsvető a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2016. július 18-án. - © MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Székesfehérvár – Pars Krisztián 71 méter alatti eredménnyel a kilencedik helyen végzett hétfőn kalapácsvetésben a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen a papírformának megfelelően a világbajnok Pawel Fajdek nyerte a számot.

Az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok magyar klasszist egész évben sérülések hátráltatták, az amszterdami Eb-n nem is indult, így nem voltak különösebben vérmes reményei a székesfehérvári viadallal kapcsolatban. A verseny aztán bizonyította, hogy a négyszeres Gyulai Memorial-győztes Pars nagyon messze van még a közepes formától is. Első kísérlete 70 méter alatt maradt, aztán másodikra 70,74, harmadikra pedig 70,32 métert ért el, így nem folytathatta a viadalt.

“Sajnos a derekam is beállt, pedig az edzések alapján 75-76 méter elérésére képesnek éreztem magam” – nyilatkozta Pars, hozzátéve, hogy az olimpiáig hátralévő négy hétben edzőjével azon lesznek, hogy Rióban legalább 78 métert tudjon. “Sajnos ez az eredmény borzasztó. Gyerekkoromban dobtam utoljára ekkorákat. Az elmúlt 13 év komoly nyomokat hagyott a testemben, s most nem tudok megfelelni az elvárásoknak.”

Pars problémái már az év korábbi részében is azt jelentették, hogy a kétszeres vb-győztes lengyel Fajdek szinte komoly ellenfél nélkül lépett dobókörbe a versenyeken. Nem volt ez másként ezúttal sem: a lengyel hiába szenvedett az első négy sorozatban, 78,50 méterrel is fölényesen vezetett, ötödikre pedig 81,11 méterig repítette a szert, s óriási fölénnyel győzött. A második a katari Asraf Amgad el-Szejfi lett 76,59 méterrel.

Eredmény:

férfi kalapácsvetés:
1. Pawel Fajdek (lengyel) 81,11 méter
2. Asraf Amgad el-Szejfi (katari) 76,59
3. Pavel Barejsa (fehérorosz) 74,17
…9. Pars Krisztián 70,74

– MTI –