Friss hírek

2009.09.22. 08:27

Moszkva üdvözölné, ha nem lenne amerikai rakéta a közelében

<p>"Jó hírnek" nevezi Oroszország, hogy az amerikai sajtó szerint nem építi meg az Egyesült Államok a rakétavédelmi rendszerének Csehországba és Lengyelországba szánt elemeit. A Wall Street Journal legutóbbi száma is megerõsítette azt a már korábban megjelent sajtóhírt, hogy inkább máshol telepítik a rakétákat.</p>

A Pentagon egyelõre nem kívánta megerõsíteni a Wall Street Journal értesülését, miszerint Barack Obama elnök utasítására készült felülvizsgálat eredménye szerint nem Lengyelországba és Csehországba telepítik a rekétavédelmi rendszer elemeit. A korábbi sajtójelentések szerint már sejteni lehetett, hogy a George Bush volt elnök vezette admisztráció által szorgalmazott helyszínekben változás lesz. Korábban Törökország és Izrael merült fel alternatív lehetõségként.

A Prágában és Varsóban is éles vitákat kiváltó terv legnagyobb ellenzõje természetesen Oroszország, amely ellenséges lépésnek tekintené, ha a határai közelébe telepítenék az amerikai rakétákat. Bár még nincs végsõ döntés, Moszkva csütörtökön jó hírnek nevezte a kelet-közép-európai terv feladását.

A moszkvai külügyminisztérium az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó forrása szerint egyelõre megvárják, hogy az Egyesült Államokban hivatalosan és végleg eldöntsék, hogy mi lesz a terv sorsa. Az ITAR-TASZSZ pedig szintén külügyi forrására hivatkozva közölte, hogy a rakétapajzs európai feladása egyértelmûen pozitív fejlemény lenne Washington és Moszkva kapcsolatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!