Gyújtogatás okozta a japán videotéka tüzet

A japán rendőrség szerdán letartóztatott egy munkanélküli férfit az oszakai videotékában kitört tűzzel kapcsolatban. A pihenőhelyként is használt éjjel-nappali tékában legalább 15-en haltak meg a hajnali tűzben.

A 46 éves Ogava Kazuhiro beismerő vallomást tett gyilkosság, gyilkossági kísérlet valamint gyújtogatás vádjában – közölte az oszakai rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A munkanélküli férfi újságpapírt égetett a videotéka egyik apró fülkéjében. A több, ággyal is ellátott fülkével rendelkező téka olcsó éjszakai pihenőhelyként is működött.

Az oszakai tűzoltóságot helyi idő szerint hajnali háromkor értesítették a videotékában kitört tűzről, és negyven kocsival vonultak ki a lángok megfékezésére. Az egyik túlélő azt mesélte, hogy a labirintus-szerű kölcsönzőben hatalmas volt a füst, nem lehetett látni semmit, ráadásul a vészkijáratot jelző táblákat sem szereltek föl.

A tűzben 15-en haltak meg, és tíz ember sérült meg. Az első jelentések szerint a halottak mind férfiak voltak, akikkel valószínűleg füstmérgezés végzett.