Gyufával ellenőrizte a gázpalackot Ricsén

Ricse – Egy százötven négyzetméter alapterületű családi ház konyhájában propán-bután gázpalack, illetve berendezési tárgyak gyulladtak meg Ricsén, a Petőfi utcában augusztus 2-án.

Az ingatlan tulajdonosa gázpalack cseréjét követően a szivárgást gyufával, nyílt láng használatával ellenőrizte. Az esethez a cigándi hivatásos tűzoltókat, illetve a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották, akik 2 vízsugárral eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

ÉM-SZB


A propán-bután gázpalack helyes kezelése és bekötése

  1. A záróanya eltávolítása előtt győződjünk meg a záróelemek sértetlenségéről és szivárgásmentességéről.
  2. Amennyiben szivárgást tapasztalunk a szelepet zárjuk el. Amennyiben a szivárgás továbbra is fennáll, abban az esetben a palackot távolítsuk el a zárt térből és értesítsük a katasztrófavédelmet.
  3. Amennyiben szivárgás nem tapasztalható, akkor záróanya eltávolítását követően a nyomáscsökkentő felszerelhető a palackra.
  4. Tömítéscsere minden szerelésnél javasolt.
  5. A szerelés befejezése után sűrű szappanoldattal ellenőrizzük a fenti munkánk helyességét. A palack szelepét annyi időre nyitjuk meg, hogy az összekötő vezeték és a készülék csövei gázzal megteljenek. Ezután a nyomáscsökkentő és a gumicső csatlakozásait, a készülék csapjait bekenjük a szappanoldattal és figyeljük, hogy nem keletkezik-e buborék. A buborék a gázszivárgás jele! Abban az esetben, ha gázszivárgást észlelünk, a szivárgás helyén a tömítetlenséget megszüntetjük és az összes korábban elvégzett szerelési műveletet ellenőrizzük. Ha az ellenőrzés után sem szűnik meg a gázszivárgás, a hiba a palack elzáró szelepében van. Ez esetben elzárjuk a szelepet, leszereljük a nyomáscsökkentőt, visszahelyezzük a záróanyát, a védősapkát és a palackot a cseretelepen kicseréljük.
  6. Üzembe helyezni, csak úgynevezett gáztömör, szabályosan szerelt és leellenőrzött berendezést szabad.
  7. PB gázkészüléket csak az használjon, aki annak kezelését ismeri.
hirdetés
hirdet�s