Magyarország

2012.12.13. 19:16

Hallgatói tiltakozás - Középiskolások tüntettek Pécsett

Pécs, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Középiskolások demonstráltak a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön Pécsen.

Pécs, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Középiskolások demonstráltak a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön Pécsen.

A mintegy félezer diák délután egyebek mellett "A jövőnkről mi döntünk!", "Anyu, add el a házat, diplomát szeretnék!" és "2014-ben már mi is szavazunk!" feliratú transzparensekkel érkeztek a 48-as térre. Szónokaik beszédeikben sérelmezték az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának tervezett csökkentését, a "röghöz kötést", és összefogásra buzdítottak "jövőjük ellehetetlenítésének" megakadályozása érdekében.

A tömegben feltűntek helyi szocialista és jobbikos politikusok, a demonstráción felszólaltak a két párt ifjúsági szervezeteinek képviselői is, de fellépésük megosztotta a hallgatóságot.

A tüntetők a beszédek után a Széchenyi térre, majd a kormányhivatal József Attila utcai épülete elé vonultak, és be akartak menni, de biztonsági őrök és rendőrök útjukat állták. Hargitai János Baranya megyei kormánymegbízott azonban kijött hozzájuk és képviselőiknek egy későbbi időpontra tárgyalási lehetőséget ajánlott.

A demonstrálók ezután a "Nem hagyjuk!", a "Tanulni akarunk! "Hoffmann Rózsa mondjon le!" jelszavakat skandálva erős rendőri biztosítás mellett újra a Széchenyi térre vonultak, ahol megbeszélték, hogy újabb tiltakozó akciókat tartanak, végül szétszéledtek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!