Friss hírek

2008.09.23. 05:35

Ma átadják a forgalomnak az M6-os M0-Érdi tető közötti szakaszát

<p>Kedden helyezik forgalomba az M6-os autópálya M0-Érdi tető közötti 8,3 kilométeres szakaszát, amelyet ünnepélyesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ad át. Az eredeti tervek szerint egyébként már múlt év elején elkészült volna az útszakasz, de a sok, mintegy 150 közműkiváltás miatt módosítani kellett a határidőt.</p>

Eredetileg 2007. februárjában fejezték volna be a munkálatokat, ám a sok közműkiváltás miatt szükség volt a kivitelezési határidő módosítására. Eszerint augusztus végén befejezték az autópálya M0-Érdi tető közötti szakaszának építését.

A NIF Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az útszakaszt a Vegyépszer Zrt. kivitelezi, csaknem nettó 48 milliárd forintért. Az építés egy kilométerre vetített fajlagos költsége megközelíti a 6 milliárd forintot, ami 4-5-szöröse egy átlagos síkvidéki sztrádaszakasznak. A rendkívül magas építési költség oka, hogy a szakaszon 29 műtárgyat (alul- és felüljárót), 4 csomópontot kellett megépíteni, továbbá kármentesíteni kellett a korábbi Metallochemia vegyi gyártelep területét, amelyen a gyorsforgalmi útszakasz áthalad.

Az M6-os autópálya az M0-ás körgyűrűtől elválva Nagytétény-Diósd vasútállomás térségében keresztezi a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalat, majd áthalad a volt Metallochemia kármentesített telepén. Azt követően a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal mentén halad az autópálya, majd közös felüljáróval keresztezi a vasútvonalat és a Nagytétényi utat.

A Budapest-Érd közigazgatási határát elérve a 6-os számú főút fölött halad tovább. Érd területét elhagyva a közműsávval párhuzamosan haladva éri el a nyomvonal Érd-Ófalu térségét, ahol a 6-7-es számú főutak jelenlegi elkerülő szakaszának keleti oldalán párhuzamosan vezet az Érdi tetőig és csatlakozik a már elkészült M6-os sztráda Érd-Dunaújváros szakaszhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!