Sport

2015.11.12. 12:48

Foci az iskolában? A szakember szerint jobb a torna vagy az úszás

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kormány terve, hogy bevezetnék az iskolákban a futballoktatást heti 2 órában.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kormány terve, hogy bevezetnék az iskolákban a futballoktatást heti 2 órában.A focizáshoz nem kell tornaterem vagy focipálya. Mi gyerekkorunkban, ha focizni akartunk, ott volt a rét vagy a patak partja. Még télen is rúgtuk a bőrt a hóban, ha besötétedett, világítottunk magunknak – mesélte az Észak-Magyarországnak az egyik megyénkbeli kisváros iskolaigazgatója, aki kérte, nevét ne írjuk meg. Azt kérdeztük tőle, mit szól a kormány azon tervéhez, hogy bevezetnék az iskolákban a focioktatást.

Az igazgató azt mondta, egyelőre nem foglalkoznak ezzel. Ha majd megjelenik a törvényi rendelkezés, akkor a nevelőtestület dönt a focioktatásról. Ő legjobban annak örülne, ha ezt a programot összekötnék a tornatermek felújításával, mert bizony az övékre igencsak ráférne a renoválás, és van olyan tagiskolájuk, ahol csak tornaszoba áll a gyerekek rendelkezésére. Az igazgató saját véleményét nem árulta el a kormány új ötletéről, azt mondta, sok mindent bedobtak már a köztudatba, amelyekből aztán nem lett semmi. Azt azért még hozzátette: ha mégis bevezetnék a focioktatást, használhatnák a kisváros műfüves pályáját és füves pályáját is.

Hol focizzanak?

A miskolci Jókai Mór Református Általános Iskolában Kis Klára igazgató az Észak-Magyarországnak arról számolt be, hogy náluk sok fiú szeret focizni, többen járnak edzésre a DVTK-ba. A focival tehát jóban vannak, de nem terveznek erre rendszeres programot. És az is kérdéses, hogy a lányok örülnének-e, ha az iskolában bevezetnék a focioktatást.

Aztán ott a másik gond, a tornaterem. Az iskolának egy tornaterme van, ami nem túl nagy, de gyakran ketté kell választani, hogy két osztály is elférjen benne. Aztán rendelkezésre áll egy rekortán pálya, valamint a belső udvar. A mindennapos testnevelés miatt, amikor bejön a rossz idő, bizony az aulában is testnevelés óra folyik lábujjhegyen, pisszenés nélkül, vázolja az igazgató.

Véleménye szerint nem szerencsés kiválasztani egy sportágat, hiszen minden gyerek másban tehetséges és máshoz van kedve.

Megtudtuk azt is: az iskolában ebben a tanévben asztalitenisz-edzések indultak az országos szövetség támogatásával. Van rá érdeklődés, de a diákoknak ez nem kötelező.

Ők válasszanak!

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő sportorvos az Észak-Magyarországnak kifejtette: azzal egyetért, hogy a gyerekek mozogjanak és sportoljanak, de azzal nem, hogy a foci legyen a legfőbb sportáguk. Ennél sokkal hasznosabb a torna, az atlétika és az úszás, mert ezektől a sportoktól erősek, ruganyosak és hajlékonyak lesznek. Véleménye szerint a testnevelésórákon meg kellene ismertetni a diákokat minden sportág alapjaival és hagyni, hogy ők válasszák ki azt a sportot, amiben a legtehetségesebbek. A túlzásba vitt edzéseket azonban nem javasolja, a heti 3-4 edzés elégséges, tette hozzá. Megjegyezte: a foci helyett inkább azzal kellene foglalkozni, hogy minden városban legyen gyógytestnevelés és gyógyúszás, mert megyénkben egyelőre ez sem biztosított. És arra is jobban kellene ügyelni, hogy a gyerekek naponta legalább 3 órát szabadon játszhassanak, mozogjanak.


„Nincs elég pálya és testnevelő”

Az iskolai foci lázba hozta a közéletét. Először arról írt az egyik hírportál, hogy kötelező lesz, aztán a Fidesz parlamenti frakciója ezt cáfolta, csakúgy, mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma.Egy napilap szerint viszont egyelőre ott lesz választható a foci, ahol a lehetőségek ehhez biztosítottak, a következő tanévben azonban felülvizsgálják, bekerülhet-e a nemzeti alaptantervbe, s mikortól lehet kötelezővé tenni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig azt jelezte: az infrastruktúra és a megfelelő szakemberek is hiányoznak az iskolai foci bevezetéséhez.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!