Gyorsuló nagyprojektek – Világgazdaság

A nagyprojektek közül jelenleg 11 beruházás előkészítése van abban a fázisban, hogy a támogatási kérelmük 2007 második felében beadható az Európai Uniónak – nyilatkozta a lapnak Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos cáfolva azt a felvetést, hogy Magyarország késésben lenne az előkészítésben. Közülük nyolc szennyvíz- és hulladékgazdálkodási beruházás, három pedig a közösségi közlekedés fejlesztését célozza különböző városokban. További tíz projekt előreláthatólag jövőre jut el ugyanebbe a fázisba, míg a többi esetben egyelőre az előkészítési munkák tendereljárásai zajlanak.

Egy 2005-ös kormányhatározat értelmében jelenleg 34 nagyprojekt előkészítő munkálatai zajlanak Magyarországon, s ezek támogatására 16 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésben. Az összesen mintegy 1600 milliárd forint értékű 34 nagyprojekt közül 21 környezetvédelmi, vízgazdálkodási és területfejlesztési jellegű, 12 pedig közlekedési beruházás, és idetartozik a Pécs – Európa kulturális fővárosa program nagyberuházásainak előkészítése is.

A lap értesülése szerint már előrehaladott állapotban van a debreceni, miskolci és szegedi városi közlekedési nagyprojektek előkészítése. A Pécs – Európa kulturális fővárosa nagyprojekt támogatási kérelmének benyújtását Brüsszelben őszre tervezik; az előkészületi munkálatokra 1 milliárd forintot biztosított a kormány – közölte a lapnak Csák Ferenc kormányzati koordinátor.

Ami a már megvalósuló nagyprojektek tapasztalatait illeti, az I. Nemzeti fejlesztési tervhez tartozik a Zalaegerszegen és környékén készülő csatornahálózat és szennyvíztisztító telep. A teljes beruházási érték 12,3 milliárd forint, ebből 75 százalékot az EU és 15 százalékot a magyar állam finanszíroz.