Gyorsul és egyszerűbbé válik a telefonszámok hordozhatósága

Szerdai ülésén a kormány úgy döntött, hogy egyszerűsíti és gyorsabbá teszi a telefonszámok hordozhatóságát, és ezt a lehetőséget kiterjeszti az internetes távbeszélő szolgáltatásra is -jelentette be Daróczi Dávid, a kormányszóvivői iroda vezetője.

Jelenleg 13 millió telefonelőfizető van Magyarországon, aminek következtében a piac mára telítetté vált, a szolgáltatók tehát lényegében csak egymás rovására képesek gyarapítani ügyfeleik számát. Ezt szolgálja a 2004 óta igénybe vehető számhordozhatóság – indokolta a döntés hátterét Darócszi Dávid.

A kormány döntése nyomán az eddigi 14 helyett legfeljebb 8 nap áll a szolgáltatók rendelkezésére, hogy átvegyék a náluk jelentkező ügyfelet, annak telefonszámával együtt.
A módosított rendelet értelmében egyszerűbbé is válik az eljárás, mert az eddigi kettő helyett csak egy alkalommal kell elmennie az ügyfélnek a telefontársasághoz, ha a számhordozhatóság lehetőségével élni kíván.
Ezen túlmenően a kormány eltörölte azt a szabályt, hogy 30 napon belül nem lehet ismételten szolgáltatót váltani. Az új előírások 60 nap múlva lépnek hatályba.

2008.január elsejétől aztán az úgy nevezett internetalapú telefonálást nyújtó szolgáltatókra is kiterjed a számhordozhatóság lehetősége, amitől akormány azt várja, hogy lényegesen növekedni fog a jelenleg 400 ezer internetes előfizető száma.