Gyorslista a felsőfokú intézményekről

Miskolc – A felsőfokú intézményekbe jelentkezők már napok óta buzgón böngészik az Országos Felvételi Információs Központ honlapját. Miért is?

Ezen ugyanis található egy gyorslista, mely ugyan még nem a végleges számokat mutatja, de az adatokból következtetni lehet az egyes egyetemek, főiskolák népszerűségére. Jelenlegi állás szerint legtöbben az ELTE-re, a Pécsi Tudományegyetemre, a Szegedi Tudományegyetemre és a Debreceni Egyetemre szeretnének bejutni. Ezekbe az intézményekbe 15 ezer körüli a jelentkezők száma, az ELTE-n 17 ezer. Igaz, nem mindenki első helyen jelölte meg ezeket az egyetemeket, de ezek száma is 7 ezer fölött van.

A Miskolci Egyetemre, a jelentkezési lapok tegnapi feldolgozottsága alapján 7483-an jelentkeztek, közülük 3395-en jelölték meg első helyen az intézményt. (Ezzel a 8-9-ik helyet foglalja el az ország egyetemei között.) Legnépszerűbb az Állami és Jogtudományi kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar.

Az egyetem vezetése elégedett az eredménnyel – mondta el lapunknak Szűcs István tanulmányi rektorhelyettes. A nagy hagyományokkal rendelkező felsőoktatási intézmények (ELTE, a szegedi, a pécsi, a debreceni) mindig is nagy népszerűségnek örvendtek. A misksolci egyetem vezetése tartott egy kicsit attól, hogy a felvételi rendszer változása, mely arra hivatott, hogy a jelentkezők száma döntse el egy-egy intézmény létjogosultságát, majd meglátszik a jelentkezők számában. A tavalyi szintet azonban tartotta az intézmény – tette hozzá a rektorhelyettes.

KHE