Gyorsan jöhetnek a milliárdok Borsodba

A kormány célja, hogy olyan beruházások szülessenek, amelyek növelik az ország exportképességét és új munkahelyeket teremtenek
A kormány célja, hogy olyan beruházások szülessenek, amelyek növelik az ország exportképességét és új munkahelyeket teremtenek
Miskolc – Hatékonyabb uniós fejlesztési ciklus vette kezdetét ebben az évben.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztési biztos örömmel számolt be arról, hogy a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban megyénk települései összesen 93 milliárd forint fejlesztési pénzhez jutnak, amelyből saját elképzeléseiket véghezvihetik. Ezen az összegen túl a megyeszékhely, Miskolc 35 milliárd forintot kap, hogy még szebbé, jobbá tegye a várost.

A fejlesztési biztos felhívta a figyelmet arra, hogy véleménye szerint sokkal hatékonyabban lehet felhasználni az összeget, ha az érintett települések összehangolják terveiket, elképzeléseiket, mert – mint mondta – a legtöbb projekt nem áll meg a település határainál, hanem a legkülönfélébb módon kihat a szomszédos településre, vagy egy egész kistérség fejlődésére.

Minél hamarabb kezdődjenek

Riz Gábor elmondta: a kormány arról határozott, hogy – a korábbi gyakorlattal szemben – 2017. június 30-ig meghirdeti pályázatok formájában a 2014–2020-as uniós ciklus teljes támogatási keret­összegét a vállalkozások és az önkormányzatok részére, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek a konkrét beruházások.

Az összes pályázat gyors kiírása olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amelyre nemcsak hazánkban, de az EU más tagállamaiban sem volt példa. „A kormánynak nem az a célja, hogy a lehető leggyorsabban vigyék el ezeket a pályázati forrásokat, hanem, hogy olyan beruházások szülessenek, amelyek az ország exportképességét növelik és új munkahelyeket teremtenek. Lehetőséget adunk arra, hogy a magyar vállalkozások a térség többi országának vállalkozásaihoz képest sokkal gyorsabban jussanak hozzá az uniós forrásokhoz, hozzájárulva ezzel is az expanzív gazdaságpolitikához.

Ne vesszenek el a források!

„A 2007-ben létrejött pályázati rendszer káros hatással volt a gazdaság szereplőire nézve – magyarázta a politikus – A felgyorsított pályázati kiírás célja, hogy elkerüljük a közelmúltbeli rossz példákat, amikor még a 2007–2013-as ciklus terhére idén is pályázatokat kell meghirdetni, illetve egyes pályázatok kereteit át kellett írni a forrásvesztés elkerülése érdekében.”

A fejlesztési biztos örömmel konstatálta, hogy az Európai Bizottság nemrég elfogadta Magyarország 2014–2020-as időszakra vonatkozó vidékfejlesztési programját. Erre a célra – a nemzeti társfinanszírozással együtt – mintegy 1300 milliárd forint jut majd, amely hozzájárulhat a vidéki munkahelyteremtéshez.

ÉM-SZB

Jól állunk kifizetésekben

Riz Gábor megyei fejlesztési biztos elmondta, hogy idén augusztus 17-ig országosan összesen 1210 milliárd forintnyi kifizetés történt meg. A hónap végi időarányos terv 1263,9 milliárd, vagyis már most 96 százalékát teljesítettük az augusztus havi kifizetési tervnek. Ebben az évben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program időarányos kifizetési terve – ugyancsak augusztus 17-ével bezárólag – 197 százalékon áll, azaz a kifizetési tervet jóval túlteljesítettük. Az eddig összesen kifizetett pénz – Riz Gábor szerint 7559 milliárd forint.
hirdetés


hirdet�s