Gyorsabban engedik a vizet a Balatonból

Két centit csökkent a Balaton vízszintje a siófoki zsilip két héttel ezelőtti megnyitása óta. Vasárnaptól viszont napi 3 centit is apadhat a tó, mert jobban megnyitják a csapokat. Átmenetileg a Sió is hajózhatóvá válik.

A vízügyi szakemberek tavaly nyár óta, április 7-én nyitották meg először a siófoki zsilipet. A zsilipet most felújítják, de a szakemberek nem várhattak tovább megnyitásával, mert a déli parton már rendszeresen kicsap a medréből a tó. Balatonmária körzetében néhány partközeli nyaraló udvarát el is elöntötte a víz.

A vízeresztés kockázatát azért vállalták a szakemberek, hogy megelőzzék a nagyobb bajt: azt, hogy a Balaton ne árassza el még jobban a déli partot. A félig felújított zsilip kinyitásának az volt a veszélye, hogy olyan részekről is szivárogni kezd a víz, ahonnan nem szeretnék.
A felújítást végül gond nélkül befejezték és szombaton fokozták is az eresztést, a korábbi másodpercenkénti 4 köbméter helyett vasárnap reggel már 26 köbméterrel csökkenthet a víz a tó medrében, az pedig már napi 3 centiméteres apadást jelent.

A fokozott vízeresztésnek köszönhetően a Sió hajózható lesz. A tervek szerint 3 nap alatt 5 kisebb-nagyobb vízijármű vághat neki a csatornának. Három a Balatonból tart a Duna felé, míg a másik két hajó a Balaton felé megy majd – mondta el Fehér Miklós, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság siófoki kirendeltségének vezetője a Független Hírügynökségnek.

A Balaton vízszintje most 116 centiméter, az optimális 110 lenne.