Győri kapui kapuzörgető

A közösségi projekt kezdőnapján az Ifjúsági ház előtt
A közösségi projekt kezdőnapján az Ifjúsági ház előtt - © Fotó: ÉM
Miskolc – Közösségi beszélgetésen jártunk. A projekt eredménye az lenne, ha közösséggé érnének.

Van, aki a játszóteret újítaná fel, mások rózsákat szeretnének, néhányan pedig a Szinvát használnák ki. A Győri kapuban a nemrég indult „Kapuzörgető” projekt első közösségi beszélgetésén jártunk. A hároméves közösségfejlesztő program célja, hogy a városrész olyan hely legyen, ahol „jó lenni, jó együtt lenni”.

Országszerte egyre fontosabb szerepet kapnak a közösségfejlesztő programok, az Európai Unió egyik alapelve ugyanis a közösségek erősítése. A Győri kapuban zajló „Kapuzörgető” projekt első közösségi beszélgetése csak a kezdőállomása volt ennek a hosszadalmas folyamatnak, ami a helyi lakosság aktív részvételével zajlik majd.

Nem dühöngő

Jártam már közösségi beszélgetésen, és nagyjából ugyanazon panelek mentén zajlanak a folyamatok. Az emberek gyakran összetévesztik a frontális lakossági fórumokkal a diskurzust, és kapnak a ritka alkalmon, hogy valaki meghallgatja panaszaikat. Így hatékony moderálás nélkül könnyedén dühöngőbe csap át a beszélgetés. A Kapuzörgető első beszélgetésén meglepően több volt a konstruktív lakossági észrevétel, mint a panasz.

Fotó: ÉM Fotó: ÉM ©

Márpedig a közösségfejlesztésnek nem az a lényege, hogy a helyi lakos elmondja, mi a baj, a szakember pedig megoldja a problémát. A cél az, hogy számos beszélgetés, felmérés után összeálljanak azok a pontok, amik a helyieket érdeklik, amik fontosak a számukra, a lehető legtöbb ember elképzelése, véleménye, egyéni és közösségi érdeke bekerüljön a kalapba. És ami a legfontosabb, aztán velük együtt megvalósítani az ötleteket. Ettől lesz igazán az övéké a végeredménye, olyan, amivel maximálisan tudnak azonosulni. Benne lesznek a saját elképzeléseik és munkájuk.

Így épülnek a közösségek

És ennek a munkának amolyan „mellékterméke”, hogy az emberek összekovácsolódnak, közösséggé érnek. Közben erősödik a saját érdek­érvényesítő képességük, és legközelebb már együtt fognak neki a rózsaültetésnek, külső szakember koordinálása nélkül.

Lichtenstein Raymond szakmai vezető elmondta, hogy a megvalósító Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület a helyi lakosokkal közösen egy cselekvési tervet fog létrehozni. Ebben segítenek a közösségi beszélgetések, majd egy szélesebb körű közösségi felmérés, hogy a lehető legtöbb embert tudják bevonni és véleményüket beépíteni a programba.

A cselekvési terv 12 akciót is tartalmaz majd, melyek a Győri kapuban lakók életét hivatottak valamilyen módon színesíteni, emellett köz- és közlekedésbiztonságot javító programokkal is készülnek a szakemberek.

Élhetőbb lesz a városrész

Három év múlva pedig – a tervek szerint – a városrész még a mostaninál is élhetőbb lesz, a helyi közösség megerősödik, és saját erejéből formálja környezetét, saját igényeinek megfelelően.

A következő beszélgetés időpontja április 18., 17 óra, az Ifiházban. A szervezők továbbra is várnak mindenkit, aki zörgetni szeretné a Győri kaput.

– KCS –