Gyöngyöspata – Másfél év felfüggesztett börtönre ítélték nem jogerősen a Véderő parancsnokát

Akt.:
Gyöngyöspata – Másfél év felfüggesztett börtönre ítélték nem jogerősen a Véderő parancsnokát
Gyöngyös  (MTI) – Egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a Gyöngyösi Városi Bíróság Eszes Tamást, a Véderő elnevezésű szervezet “országos megbízott parancsnokát” hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy évre felfüggesztette. A vádlott és ügyvédje felmentésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A bíróság mindkét vádlott esetében pártfogói felügyeletet rendelt el.

A vád szerint Eszes Tamás ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án hajnalban garázdaság gyanújával elő akarták állítani Gyöngyöspatán. Többször az egyik intézkedő rendőr arca felé ütött, majd harapott és rúgott.

Az incidensre azt követően került sor, hogy a Jobbik gyöngyöspatai polgármester-aspiránsa bejelentette: vasárnap késő este rátámadt Eszes Tamás, aki a Véderő parancsnokaként kíván indulni a faluvezetői posztért a július 17-i időközi polgármester választáson. Juhász Oszkár az incidenst követően kórházi látleletet csináltatott és feljelentést tett a rendőrségen.

A szerdai tárgyaláson az ügyész felidézte, hogy a rendőrök a feljelentést követően kívánták előállítani a láthatóan ittas Eszes t egy gyöngyöspatai magánházból. Felszólították, hogy igazolja magát, ő azonban ennek nem tett eleget, majd a rendőri kényszerintézkedés során próbálta megütni, megharapni és megrúgni a rendőröket.

Az Eszes segítségére siető Varga Dávid másodrendű vádlott – őt egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, szintén nem jogerősen – megpróbálta lefogni az egyik rendőrt, és szintén rugdalt. Mindketten hangosan szitkozódtak.

Eszes tagadta a vádakat

A tépett, vérfoltos ruhában, sebhelyes arccal bíróság elé állt Véderő-parancsnok tagadta a vádakat. Azt mondta, hogy a rendőrök másodpercek alatt a földre rántották, hátracsavarták a karjait és a hátára térdeltek, így esélye sem volt az ellenállásra. Amúgy sem akart megütni senki, a karját csak azért lendíthette fel, mert önkéntelenül vissza akarta nyerni az egyensúlyát, amikor lerántották.

Ugyancsak tagadta a vádakat Varga Dávid. Kérdésre válaszolva mindketten elmondták, hogy több deci pálinkát fogyasztottak aznap éjszaka.

A bíró az indokolásában elmondta, hogy a hivatalos személy elleni erőszak 2 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel büntethető. Eszes Tamás esetében súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy korábban többször volt büntetve garázdaság, testi sértés, adó- és társadalombiztosítási csalás, valamint hitelsértés miatt. Ugyanakkor a cselekményt társtettesként és ittasan követte el.

Varga Dávid esetében szintén súlyosító körülménynek tekintette, hogy egy lopás miatt korábban próbára bocsátották, amelynek időtartama nemrég járt le.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Véderő az április 22-24. közötti időszakra hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta.

Április 26-án késő este a Véderő tagjai összeverekedtek helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

A község független polgármestere lemondott tisztségéről, az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek