Gyökerével együtt emelték ki a fákat a Népszínház utcánál

Egy speciális technológiával 12 koros fát ültetnek át a fővárosi Népszínház utcánál a 4-es metró állomásának építése miatt. Az eljárás lényege, hogy egy hatalmas géppel a fákat gyökerükkel együtt kiemelik a földből, majd belerakják az új helyükön már előre kiásott gödörbe. Az átültetést kedden délelőtt kezdték meg a szakemberek.

A szakemberek az építkezések előtt felmérték, hogy mennyi fa menthető meg a Népszínház utcánál és végül 12 olyat találtak, amelyet át lehet ültetni. Ezt egy speciális technológiával végzik: egy hatalmas kanállal felszerelt gép három méter átmérőjű és csaknem két méter mély földlabdával együtt emeli ki a fát a földből, gyökerével együtt. Ezután a növényeket áthelyezik az új helyükön már előre kiásott gödörbe, ahol kiemelt gondozást kapnak majd. A fák között egyébként van nyugati ostor, ezüst hárs, korai juhar, kislevelű hárs és japánakác.
Amint az állomás elkészül, a térre további 186 fát ültetnek majd.

A Népszínház utcai leendő állomás környékén március 21-én kezdődtek a munkák, az állomás építése pedig májustól indul meg. A szerkezete várhatóan 2008 végére készül el, a két alagútépítő pajzs pedig 2009 elején halad majd át az állomáson.