Gyógyítás költözés közben

Budapest – Lehetetlen megoldani a kórházak átszervezését április 1-ig – állítja több kórházigazgató és az átszervezésekkel megbízott szakemberek közül is jó néhány.

Az RTL Klub Híradója szerint előfordulhat, hogy építkezések és költözködés közben is gyógyítaniuk kell még azoknak az intézményeknek, ahol megszűnnek az osztályok. A minisztérium szerint is lehetnek kényelmetlenségek, különösen a fővárosban, de legkésőbb július elejéig itt is rendnek kellene lennie.

A Péterfy utcai kórházból 70 ágyat és a teljes sürgősségi osztályt kellene három hét alatt átköltöztetni az Országos Baleseti Intézetbe. Az átszervezésért felelős miniszteri megbízott szerint ez legkorábban júliusra sikerülhet. Most még csak tervezgetnek.

A műszerek szállításával nem lesz gond, a legnagyobb probléma a gazdasági és műszaki személyzet összevonása lehet – mondta Budaházy Emil, az átalakításért felelős miniszteri megbízott az RTL Klub Híradójának.

Egyelőre azt sem tudja senki, ki fizeti majd ki a baleseti intézet 700 milliós tartozását. A régi kórház, vagy az új, már összevont intézmény.

A nagykanizsai kórházban, bár súlyponti kórház lesz, a következő két hétben 156 ágyat kellene felszámolni. A főigazgató szerint ezt képtelenség teljesíteni.
Ez olyan rövid idő, amely alatt tulajdonképpen a munka törvénykönyvében foglalt intézkedési határidőket sem lehet betartani. Nagyon komoly szerkezeti átalakításról, tulajdonosi döntésekről van szó, illetve a dolgozókkal kapcsolatban is vannak kötelezettségek, amelyek két héten belül gyakorlatilag nem teljesíthetők – mondta dr. Kovács József, a nagykanizsai kórház főigazgatója.

Az ország 156 kórházában csaknem 3000 osztályt érint az átalakítás. Az Egészségügyi Minisztériumban is tudják, hogy április elsejére csak nagyon kevesen lesznek készen.

Különösen a fővárosban lesznek a nagyobb költözések, ahol fizikailag is képtelenség megoldani április 1-ig, így utána, az átmeneti időszakban esetleg a régi helyen maradnak még néhányan, és ott gyógyítanak – mondta Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára, az RTL Klub Híradójának.

A költözésekkel legkésőbb július elejéig kellene elkészülniük a kórházaknak. De az RTL Klub Híradója szerint azután is előfordulhat, hogy építkezések és felújítások akadályozzák majd a betegek gyógyulását.