Gyógynövénytől a védőhálóig Ároktőn

A karácsonyi ünnepségen
A karácsonyi ünnepségen - © Fotó: Magánarchívum
Ároktő – Öt éven át ötszáz­millió forint támogatást nyújt a hátrányos gyermekek és családok részére.

Ároktő község önkormányzata 2017. december 12-én tartotta a közmeghallgatást, amelyen a képviselő-­testület az elmúlt év nyertes pályázatairól, a folyamatban lévő pályázatokról és a fontosabb eseményekről, rendezvényekről adott tájékoztatót. Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester a nyertes pályázatok között említette az I. és II. világháborúban elhunytak emlékművének felújítását, mely 500 ezer forintba került. Az adósságkonszolidációban nem részesülő települések támogatása 20 millió forint volt. Ebből szép, új és korszerű önkormányzati hivatal készült el. A régi épület már életveszélyes volt – mondta el a polgármester. Az egyedi szennyvízkezelésre 155 millió forintot fordítottak. Ez a beruházás most kezdődik, a közmeghallgatáson ezzel kapcsolatban hangzott el a legtöbb kérdés. Az ároktőiek régóta várják már, hogy megvalósuljon a szennyvízberuházás.

A Víziközmű-társulat 2018. január 5-én alakult meg, majd indul a közbeszerzési eljárás és az engedélyes tervek elkészítése.

Gyógynövény

A gyógynövénygyűjtő hely fűtéskorszerűsítésére 13 millió forintot nyertek el. Az épületet évek óta gyógynövények gyűjtésére, szárítására használjuk a közfoglalkoztatási programon belül. A beruházásnak köszönhetően biomassza-alapú kazánfűtés és napkollektoros melegvíz-szolgáltatás kerül kialakításra – ismertette Vargáné Kerékgyártó Ildikó. A biomassza alapanyagát a 3 hektár homoktövis- és csipkeültetvény metszéséből visszamaradt apríték fogja biztosítani.

Fontos és nagy léptékű program a településen a Szegregált élethelyzetek felszámolása című, melyre 200 millió forintot kaptak. Ez egy EFOP-os pályázat, melyben képzések, előadások, rendezvények finanszírozhatók, valamint hat szociális bérlakás, két szolgáltatópont, egy játszótér és egy kispályás focipálya épül majd meg.

A családokért

A Védőháló a családokért EFOP-os pályázat keretében a településsel konzorciumban három éven át sok rendezvény és kulturális program szervezhető meg: Kistérségi Termékfesztivál, Idősek Világnapja, Színjátszó fesztivál, Ki-Mit-Tud, Színházlátogatások, Szülők iskolája, betlehem­állítás, adventikoszorú-készítés, Szépkorúak Karácsonyi ünnepsége. Ennek összege 20 millió forint. Kiemelt fontosságú a Gyermekszegénység-ellenes komplex program, amely a Mezőcsáti kistérségben 5 éven át ötszázmillió forint támogatást nyújt a hátrányos gyermekek és családok részére. A kistérség településein nyári táborok, ingyenes orvosi szűrővizsgálatok, sokszínű rendezvények, a működő gyerekházak továbbfejlesztése és ifjúsági közösségi házak kialakítására kerül sor.

Ároktő 2014 óta összesen több mint 742 millió forintot nyert különböző közfoglalkoztatási programokra, amely évről évre, átlagosan 205 fő részére biztosított munkát és megélhetést. A program keretében csipke- és homoktövis-ültetvényt alakítottunk ki, ahol kútfúrásra és öntözőrendszer kiépítésére is sor került. Hat hektáron és három fóliasátorban ter­mesztünk zöldségféléket és gyógynövényeket – sorolja a polgármester.

– ÉM –