Gyógynövény-napok a füvessel Bükkszentkereszten

Akt.:
Gyógynövény-napok a füvessel Bükkszentkereszten
Gyógynövény-napok a füvessel Bükkszentkereszten
Bükkszentkereszt – A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok sok gyógynövénybarát számára az egyik legfontosabb nyárindító esemény. Idén július 8–9-én várják a szervezők a gyógynövények szerelmeseit Szabó Gyuri bácsi falujába, Bükkszentkeresztre.

A rendezvény megálmodója, a 89 éves Gyuri bácsi a népi gyógyítás egyik legtapasztaltabb mestere, aki kisgyermekként nagymamájától, Bori nénitől, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfüvek ismeretét. A sajókazinci nagymama nagy kincset hozott magával szülőfalujából: a gyógyító növények ismeretét, tiszteletét, a népigyógyító-tudást. Mint a környék ismert javasasszonya, ő kúrálta a hozzá forduló betegeket. Kisunokája gyerekkorától szívta magába a nagymamájától hallott gyógynövényes ismereteket.

bgyn_gyogynovenytura

Bár Szabó Gyuri bácsi már majdnem 90 éves, az ő nyitottsága, tanulni és a tanítani vágyása garantálja, hogy a Gyógynövénynapok egy mindig friss, naprakész, több generációt megszólítani képes fesztivál lesz. A fesztivál ideje alatt a látogatók szakképzett túravezetők kíséretében kirándulhatnak a Bükkben.

ÉM


Tudta-e?

Gyuri bácsi az évtizedek alatt továbbfejlesztette, gyarapította ismereteit a gyógynövényekről, harmonikusan vegyítve javasasszony nagymamája ősi tudását saját tapasztalataival és a legfrissebb fitoterápiai kutatásokkal. Ebben hű segítőtársa lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta is, aki szintén elkötelezett a gyógynövényes ismeretterjesztés, egészségvédelem iránt. A bükki füvesember hite a növények gyógyító erejében sokak érdeklődését keltette fel a fitoterápia világa iránt, így a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok immár több ezer látogatót vonz.