Gyûlik a szemét – az önkormányzat mégsem tesz semmit

Éveken át sérült a lakók egészséges környezethez és a tulajdonhoz való joga egy férfi miatt, akinek 10 éve adta bérbe egyik társasházi lakását a VI. kerületi önkormányzat – áll az állampolgári jogok országgyûlési biztosa kedden kiadott közleményében. Az ügyben eljáró önkormányzat törvényt sértett, mert nem rendelte el – akár kényszerrel – a lakás lomtalanítását és fertõtlenítését – írja Szabó Máté. A lakást bérlõ férfi az évek alatt hatalmas mennyiségû hulladékot halmozott fel saját lakásában és a ház közös használatú helyiségeiben. 2006-ban tûz ütött ki a lakásban, melynek eloltását és a lakás átvizsgálását hátráltatta a nagy mennyiségû szemét. A többi lakás tulajdonosai panaszt tettek a VI. kerületi önkormányzatnál, ám a helyhatóság nem lehet egyszerre tulajdonos és eljáró hatóság is, így az ügy a VII. kerületi önkormányzathoz került.

A VII. kerület jegyzõje a helyszíni szemlén megállapította, hogy az ingatlant nem rendeltetésszerûen használják, valamint hogy a közigazgatási határozatban elõírt lomtalanításokat a lakás bérlõje sorozatosan megakadályozta. A helyszíni szemle után azonban intézkedés azonban nem történt: az ombudsman szerint az ügyben eljáró VII. kerületi önkormányzat megsértette a közigazgatási hatósági eljárási törvényt. Észlelte ugyan, hogy a tulajdonos VI. kerületi önkormányzat nem végzi el a lomtalanítást és fertõtlenítést, mégsem rendelte el – akár rendõri segítség igénybe vételével – a közigazgatási határozat végrehajtását.

Ezzel éveken át fennmaradt a többi lakó egészségét és vagyonát veszélyeztetõ állapot – írta jelentésében az ombudsman. Szabó Máté egyben arra kérte a VII. kerület jegyzõjét, fontolja meg annak lehetõségét, hogy elrendeli a soron kívüli végrehajtást.