Friss hírek

2008.02.16. 19:34

Örökölhető-e az allergiás hajlam?

<p>Egy, a héten indult nemzetközi kutatás arra keresi a választ, hogy van-e olyan gén, amely egyértelműen felelős az allergia kialakulásáért. A munkában a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz. Októberig 400 szénanáthás betegtől és ugyanennyi egészséges önkéntestől vesznek vérmintát a nemzetközi kutatáshoz.</p>

Több tucat olyan növény kivonatával végzik jelenleg az allergia-tesztet, amelyek a legtöbb megbetegedést okozzák, ráadásul olyan töménységben, hogy a bőrön percek alatt megjelenik az allergiás reakció. Kissé kényelmetlen, de jelenleg nincs egyszerűbb vizsgálat, hogy kiderüljön, mire allergiás a beteg. Egy napokban indult nemzetközi genetikai kutatás azonban éppen ezen szeretne egyszerűsíteni.

Nagyon fontos szempont lenne, hogy pontosan meg tudják határozni: melyek azok a géncsoportok, génszekvenciák, amelyek felelősek az allergiáért, illetve, hogy milyen szerepe van a genetikai hajlamnak egy betegség kialakulásában, milyen szerepe van a környezeti faktoroknak, és hogy ezeket az arányokat fel tudják pontosan térképezni - mondta Altmayer Anita adjunktus.

Így később egy csepp vérből már nem csak az allergia típusát, hanem a megfelelő gyógymódot is azonnal meghatározhatják az orvosok. Emellett választ kaphatnak arra is, hogy az allergiás hajlam örökölhető-e, vagy a betegség kizárólag a mai környezeti ártalmaknak köszönhető.

Jelenleg az Európában élők harmada szenved valamilyen allergiás megbetegedéstől, de a becslések szerint tíz év múlva már minden második embert érint ez a probléma. Magyarországon a pollenallergiások alig 10 százalékát kezelik, a többi azt sem tudja, hogy van segítség a betegségére. Pedig kezelés nélkül súlyos asztmás szövődmények alakulhatnak ki, ezért még a kisebb szénanáthával is célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!