Gyilkosságokkal az előléptetésért – botrány a kolumbiai hadseregben

Elbocsátottak a kolumbiai hadseregből három ezredest, akik a hatóságok gyanúi szerint 11 fiatalembert öltek meg, hogy a halottakat harci áldozatként tüntessék fel előléptetésük érdekében-olvasható a BBC brit közszolgálati média szombati tudósításában. A BBC információi szerint a katonák az áldozatokkal Bogotában ismerkedtek meg, ahol munkát ígérve elcsábították, illetve elrabolták a hajléktalan férfiakat. Igazságügyi források szerint a kolumbiai hatóságok több száz hasonló esetet vizsgálnak.

A kirúgott tisztek egy elitegység katonái voltak. A Bogotában megismert hajléktalanokat az osztaguk kaszárnyájába vitték, amely a venezuelai határ közelében van. A 11 eltűnt fiatalember ügyében a főállamügyész vizsgálatot indított.

A botrány kellemetlen helyzetbe hozhatja a dél-amerikai állam elnökét, miután Alvaro Uribe megpróbálta jelentéktelennek feltüntetni az ügyet. A főállamügyész irodájából származó információk szerint ugyanis Kolumbiában a hatóságok jelenleg több száz hasonló esetet vizsgálnak.