Gyilkosság Miskolc belvárosában – Kiderül, ki ölte meg az idős nőt?

Akt.:
Gyilkosság Miskolc belvárosában – Kiderül, ki ölte meg az idős nőt?
Miskolc – Előreláthatólag március hó 30. napján hirdet ítéletet a Miskolci Törvényszék a „masszőrnő” ügyében.

2011. szeptember 1-jén találtak meg holtan egy 86 éves asszonyt egy Miskolc belvárosában lévő lakás lépcsőházában. A holttestet gyilkosa műanyag fóliába csomagolta, amit ezüst színű ragasztószalaggal rögzített az idős asszony testén. A rendőrség napokon belül bejelentette: őrizetbe vette az emberölés gyanúsítottját, egy, a házban működő szépségszalonban dolgozó masszőrnőt, aki indulatból, egy „táblakihelyezés miatti” heves vita közben követhette el tettét…

Kétségek merültek fel

A Miskolci Törvényszék azonban nem tudta kétséget kizáróan megállapítani a masszőrnő, K. Mária Eszter bűnösségét, így a 2014-ben meghozott elsőfokú ítéletükben felmentették őt az emberölés vádja alól. Az ítélet indoklásában azt mondták, hogy a bizonyítékok nem egyértelműek, a logikai lánc hiányos. A vádlott maga is végig tagadta a cselekmény elkövetését, de az ügyészség szerint a vádat alátámasztották a helyszíni szemléről, házkutatásról készült jegyzőkönyvek adatai, a lefoglalt bűnjelek, az ügyben kirendelt orvosszakértő, nyomszakértő, ujjnyomszakértő, informatikai szakértő, vegyész szakértő, biológus szakértő véleménye, ezen túlmenően pedig a hazugságvizsgálat adatai, a tanúk vallomása, a biztonsági kamerák felvételei.

Hibák az eljárásban

A védelem azonban pont arra hivatkozott, hogy ezek egyike sem nyújtott bizonyítékot a vádlott ellen, sőt éppen, hogy cáfolta a bűnösségét. Tehát az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék mindezek alapján az emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette a nőt.

A Debreceni Ítélőtábla azonban más véleményen volt és tavaly új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. A jogerős ítélet szerint az elsőfokú bíróság elmulasztotta indokolási kötelezettségét, amikor nem foglalt állást a sértett halálának időpontját illetően. Az is hiba volt az ítélőtábla szerint, hogy az elsőfokú eljárásban nem hallgattak meg valamennyi szakértőt. Ez a tény már önmagában is felderítetlenséghez és megalapozatlansághoz vezetett. Az elsőfokú bíróság iratellenes megállapításokat tett a helyszín biztosításával kapcsolatban.

Közeleg az ítélethozatal

A Miskolci Törvényszéknek újra kellett tehát tárgyalnia a masszőrnő ügyét, amely tavaly el is kezdődött és a hétfői tárgyalási napon már irat­ismertetéssel, majd ügyészi perbeszéddel folytatódott. A tervek szerint március 30-án újra elsőfokú ítéletet fog hozni a Miskolci Törvényszék büntetőtanácsa, amelyből kiderül, hogy a megismételt eljárásban bűnösnek találják, vagy felmentik a gyilkosság gyanúsítottját.

Helyszíni tárgyalás is volt az ügyben

Mint írtuk, a helyszínen tartott tárgyaláson a fólia, de még a ragasztószalag is pontosan olyan volt, mint amilyet az elkövető használt, és a bűnügyi technikusok arra is vigyáztak, hogy ugyanúgy, ugyanolyan szorosan ragasszák le a „csomagot”, mint ahogy azt találták. A bizonyítási kísérlet célja az volt, hogy az eljárás résztvevői a saját szemükkel is lássák a helyszínt, a viszonylag szűk lépcsőházat, és hogy abban miként is lehet mozogni egy magatehetetlen testtel.

A rendőrség azért gyanúsította első perctől kezdve a masszőrnőt az emberölés elkövetésével, mert egyrészt úgy találta, hogy volt indítéka – a reklámtábla miatt kirobbant vita –, volt lehetősége – egyedül volt a szépségszalonban az idős asszony feltételezett halálakor – és megvolt az eszköz is, egy, a szalonban használt zsineg. A test megtalálásának másnapján a nyomozók előástak egy biztonságikamera-felvételt is, ami a Kertészáruházban készült, és amin jól látszik, hogy a masszőrnő éppen fóliát és ragasztószalagot vásárol…

– Szaniszló Bálint –
hirdetés
hirdet�s