Ágygondok, korlátok, pénzhiány

Debrecen – Négy szakmára (onkológia, traumatológia, kardiológia, csecsemő- és gyermekosztály) külön súlyszámot ír elő az egészségügyi minisztériumi javaslat a teljesítményt illetően.

Ha teljesítjük az 1500-as volumenkorlátot a Kenézy négy osztályának 245 ágyára, akkor az azt jelenti, hogy a kórház maradék 600 ágyára 900-as súlyszám jut. Ez kivitelezhetetlen! – fogalmazta meg aggályait Ónodi-Szűcs Zoltán, a Kenézy-kórház főigazgatója, miután megismerte a miniszteri szerződéstervezetet csütörtökön.

A teljesítményvolumen-korlát volt ugyanis az egyik sarkalatos információ, amit a tervezet tartalmazott. Eszerint: 2300-2400-ra szabályozták a tvk súlyszámait az intézmény 844 ágyára nézve (2006-ban még 4200 volt).

Ha ebből a már említett osztályok előírt számait teljesítik, akkor a maradék 600 ágyra kevesebb mint 130 millió forint jutna havonta. Amennyiben  nem hozzák a megadott számokat, úgy elvész a támogatás és nem lehet átcsoportosítani más szakmákra.

A főigazgató az intézményt fenntartó megyei önkormányzat fideszes elnökével, Rácz Róberttel együtt csütörtökön délután vette át az OEP által egyelőre csak szignált, de alá nem írt szerződéstervezetet a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetőjétől.

– B. Gergely Krisztina –