Ügyészségi vizsgálat a székelyföldi autonómiatörekvések miatt

Bukarest – Román sajtóinformációk szerint a titkosszolgálatok nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak tartják a székelyföldi magyar autonómiatörekvéseket.

A Legfőbb Ügyészség Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt szenátora és a hírszerzés beadványa nyomán vizsgálatot indított az ügyben.

A Realitatea hírtelevízió kedden kiadott hírében azt állítja: a Román Hírszerző Szolgálat a olyan nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekedetekre hívja fel a figyelmet, mint a jelenleg zajló nem hivatalos népszavazás.

A helyi referendum-kezdeményezéssel azt próbálják felmérni, hogy mekkora támogatottsága van egy autonóm székelyföldi régiónak; az eddigi eredmények alapján az eddig szavazók több mint 98 százaléka támogatja ezt a célt.

George Cristian Maiort, a hírszerzés vezetőjét a székelyföldi referendum ügyében egy hete hallgatta meg a szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság.

 A testület arra a következtetésre jutott, hogy a népszavazás egyfajta közvélemény-kutatásnak számít, ami nem veszélyezteti a törvényes rendet Romániában, és nem sérti az alkotmányos előírásokat. A titkosszolgálat vizsgálatának eredménye csak március végére várható, mivel még tart a referendum.

A Mediafax hírügynökség szerint ugyanakkor az ügyészségi vizsgálat összefügg az RMDSZ kezdeményezte “Szövetség a Székelyföldért” egyesület megalakulásáért tett lépésekkel. Az egyesület a székelyföldi önkormányzatok társulása, melyet a román politikusok nagy része a területi autonómia irányába tett lépésként értelmezett.

A még hivatalosan be nem jegyzett szervezetet egyebek között azzal a céllal hozták létre, hogy intézményes keretet biztosítson Székelyföld fejlesztésének és versenyképességének növelésére. Az egyesület ugyanakkor támogatja az RMDSZ minden olyan kezdeményezését, amelynek eredményeként létrejöhet az önálló székelyföldi fejlesztési régió.
hirdetés


hirdet�s