Ügyészségi vizsgálat a székelyföldi autonómiatörekvések miatt

Román sajtóinformációk szerint a titkosszolgálatok nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak tartják a székelyföldi magyar autonómiatörekvéseket. A Legfőbb Ügyészség Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt szenátora és a hírszerzés beadványa nyomán vizsgálatot indított az ügyben.

A Realitatea hírtelevízió kedden kiadott hírében azt állítja: a Román Hírszerző Szolgálat a olyan nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekedetekre hívja fel a figyelmet, mint a jelenleg zajló nem hivatalos népszavazás. A helyi referendum-kezdeményezéssel azt próbálják felmérni, hogy mekkora támogatottsága van egy autonóm székelyföldi régiónak; az eddigi eredmények alapján az eddig szavazók több mint 98 százaléka támogatja ezt a célt.

George Cristian Maiort, a hírszerzés vezetőjét a székelyföldi referendum ügyében egy hete hallgatta meg a szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság. A testület arra a következtetésre jutott, hogy a népszavazás egyfajta közvélemény-kutatásnak számít, ami nem veszélyezteti a törvényes rendet Romániában, és nem sérti az alkotmányos előírásokat. A titkosszolgálat vizsgálatának eredménye csak március végére várható, mivel még tart a referendum.

A Mediafax hírügynökség szerint ugyanakkor az ügyészségi vizsgálat összefügg az RMDSZ kezdeményezte “Szövetség a Székelyföldért” egyesület megalakulásáért tett lépésekkel. Az egyesület a székelyföldi önkormányzatok társulása, melyet a román politikusok nagy része a területi autonómia irányába tett lépésként értelmezett. A még hivatalosan be nem jegyzett szervezetet egyebek között azzal a céllal hozták létre, hogy intézményes keretet biztosítson Székelyföld fejlesztésének és versenyképességének növelésére. Az egyesület ugyanakkor támogatja az RMDSZ minden olyan kezdeményezését, amelynek eredményeként létrejöhet az önálló székelyföldi fejlesztési régió.