Ügyészség előtt az eddigi legnagyobb hazai bűnszervezet

A két évvel ezelőtti diósdi kettősgyilkosságból kiindulva felszámolták a rendőrök az utóbbi évek egyik legnagyobb bűnszervezetét. A banda számlájára írható több pénzszállító elleni támadás, egy olajvállalkozó elleni gyilkossági kísérlet, illetve az Országos Mentőszolgálat volt vezetője ellen kitervelt emberölés előkészítése is. A nyomozók 17 súlyos bűncselekmény miatt javasoltak vádemelést 28 ember ellen – jelentette be szerdán a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A bűnszervezet vezetői egyébként olajlopásra és az olajszállítási piac megszerzésére alapozták a bandát. A csapatban volt azonban egy külön csoport, amelynek vezetője ismert volt arról, hogy bárkinek a megveretését, megfélemlítését, akár meggyilkolását vállalja.

2005. március végén a Pest megyei Diósd határában egy elhagyatott útszakaszon több lövéssel meggyilkoltak két embert. Mint kiderült: azért ölték meg őket, mert egyikük egy bűnszervezet ügyeiről szerzett tudomást és elkezdte zsarolni a banda vezérét. Az áldozat rájött ugyanis, hogy egy Ercsiben lévő kamionmosóban lopják az olajat egy vezetékből, emiatt kellett meghalnia testőrével együtt.

A nyomozók néhány hónappal később kapták el a gyilkosokat, akikről kiderült, hogy egy bűnbanda tagjaként több más súlyos bűncselekményt is elkövettek már. Részt vettek egyebek mellett az 1998-as, M0-áson történt robbantásban, a 2002-es Egér úti pénzszállító kirablásában, valamint a Szerémi úti pénzszállító elleni rablási kísérletben is. A csapat lőtt rá 2003-ban Budapesten egy olajvállalkozóra és részt vettek Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat volt vezetője ellen kitervelt gyilkossági kísérletben is.

A szervezet évek óta olajlopásra és az olajszállítási piac megszerzésére szakosodott. A MOL-nál belső embereket szerveztek be, hogy minél több olajat szerezzenek.

Az üggyel kapcsolatban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy speciális nyomozócsoportot állított fel, amely folyamatosan újabb és újabb embereket fogott el. A szervezet vezetőjénél házkutatást is tartottak, ahol egy valóságos fegyverarzenálra bukkantak: több ezer lőszert, fegyvereket, kézigránátot és még egy vállról indítható rakétát is elfoglaltak – mondta a tájékoztatón Varga Béla a nyomozócsoport vezetője.

A rendőrök azóta – a diósdi gyilkosságból kiindulva – 28 embert hallgattak ki gyanúsítottként, csaknem 400-at pedig tanúként. A nyomozás mostanra fejeződött be, a PMRFK az iratokat átküldi az illetékes ügyészségnek és vádemelést javasol összesen 17 fajta bűncselekményben. Hogyha a bíróság minden gyanúsítottnak a kiszabható legmagasabb büntetést adja, akkor összesen 700 évre ítélhetik el bűnözőket. Ez az utóbbi évek egyik legnagyobb és legszerteágazóbb bűnbandája – mondta Ignácz István, Pest megyei rendőrfőkapitány.