Ügyészek előtt beszélt megmérgezéséről az ukrán államfő

Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden megjelent a dioxinmérgezését vizsgáló ukrán ügyészek előtt. Az államfői posztért küzdő ellenzéki Juscsenko 2004-ben a választási kampány alatt lett rosszul, és egy bécsi klinika azt állapította meg, hogy súlyos dioxinmérgezést szenvedett. Juscsenko állítása szerint a méreg orosz laboratóriumból származott.

Juscsenko kihallgatása előtt újságíróknak nyilatkozva elmondta: jelenlétével meg szeretné erősíteni, hogy nagyon érdekelt a nyomozás lehető leghamarabbi lezárásában. Az ukrán államfő reményét fejezte ki, hogy eredményre jut a nyomozás. Juscsenko korábban célzott arra, hogy Oroszország állhat a mérgezés mögött.

Az orosz vezetés által támogatott Viktor Janukovics ellenfeleként az államfői posztért küzdő Juscsenko 2004 szeptember 6-án lett rosszul. Az ukrán politikust egy bécsi klinikán kezelték, ahol azt állapították meg, hogy dioxinmérgezése volt, ami miatt arcát sebek borították el. Az eset erőt adott az úgynevezett narancsos forradalomnak, amely az ellenzék, így Juscsenko hatalomra kerülését hozta, felülírva a csalásokkal tarkított választási eredményt.

Az elmúlt hetekben egyébként számos – egyes honatyák által is hangoztatott – állítás látott napvilágot, miszerint az akkori elnökjelölt 2004-es megmérgezése csupán kampányfogás volt, és Juscsenko mindössze egy kiadós gyomorrontást kapott. Arról is beszélnek, hogy az arcán lévő sebeket egy, a kezében felrobbant petárda okozta.

Az ukrán államfő 2004 ősze óta 25 rendkívül komplikált, s számos kisebb műtéten esett át, amelyek során a bőrében kialakult furunkulusokat távolították el, amelyekben a méreg zöme koncentrálódott. A kezelések eredményeként szervezetéből a bejutott dioxin 90 százaléka kiürült. Az orvosok számára újdonság volt, ahogy a páciens szervezete felvette a harcot a méreggel, alkalmazkodott annak jelenlétéhez, majd módszeresen megkezdte annak kilökését, illetve hatástalanítását.