Gyermekteleneket és egygyermekeseket büntető nyugdíjrendszert fontolgat a kormány?

Akt.:
Gyermekteleneket és egygyermekeseket büntető nyugdíjrendszert fontolgat a kormány?
Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány egy olyan nyugdíjpontrendszer bevezetését mérlegeli, amely büntetné a gyermektelen és az egygyermekes idős embereket.

Molnár Csaba, a DK alelnöke ezt arra hivatkozva állította hétfőn sajtótájékoztatón, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten közölt Új baby boom – a középosztály gyermekvállalási forradalma című vitairata azt javasolja: a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a felnevelt gyermekek számát.

A politikus azt mondta: ez a modell az egygyermekeseket és a gyermekteleneket büntetné, havonta akár több tízezer forinttal. Szavai szerint a pontrendszer bevezetésével mindenki rosszul járna, aki nem az “orbáni családmodellben” él, a mai átlagnyugdíjjal számolva a gyermek nélküliek 44 ezer, az egygyermekes párok 29 ezer forinttal kapnának kevesebbet.

A DK alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elképzelés alapja a Népesedési Kerekasztal javaslata, amely immáron hivatalos kormányzati dokumentumban is helyet kapott. A kerekasztal szakértői, Botos Katalin és Botos József tavaly a német nyugdíjpontrendszer módosítását javasolták bevezetni, úgy, hogy szempont legyen a felnevelt gyermekek száma is.

Molnár Csaba kifejtette: a nyugdíjat szolgálati idő és járulékfizetés alapozza meg, nincs köze a gyermekvállaláshoz, a családpolitikához. Azt is mondta, nem lehet a nyugdíj csökkentésének kilátásba helyezésével “kényszerszülésre” bírni a nőket, a gyermeknevelést ehelyett családtámogatási eszközökkel kell ösztönözni.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .