Gyermekszegénység elleni nemzeti stratégiáról vitáztak a képviselők

Július 30-áig kell kidolgoznia a kormánynak az első hároméves cselekvési programot, amely a gyermekszegénység visszaszorítására irányul – többek között ezt is tartalmazza a “Legyen jobb a gyerekeknek!” Nemzeti Stratégia, amelynek kedden kezdődött meg az álatlános vitája a parlamentben. A 2007 és 2032 közötti célokat és feladatokat tartalmazó határozati javaslat fő célként a gyermekek és családjaik szegénységének csökkentését jelöli meg egy generáció alatt.

Az első cselekvési programot július végéig kell elkészítenie a kormánynak. Csizmár Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára a parlamentben azt mondta, hogy a stratégia készítői elsősorban a munkaerőpiaci helyzet javításában és a gyermekes családoknak járó pénzbeli ellátások fejlesztésben látják a megoldást. A gyermekszegénység visszaszorításánál fontos cél továbbá a lakhatási feltételek, valamint a bölcsődei, az óvodai és az iskolai ellátás javítása is.

A parlamenti vitában az ellenzéki felszólalók kritizálták a benyújtott határozati javaslatot, amely szerintük konkrét intézkedések és forrásmegjelölések hiányában alkalmatlan a komoly vitára. Kifogásolták továbbá a kormány jelenlegi és közelmúltbeli intézkedéseit, így például a családi adózás megszüntetését, vagy azt, hogy éppen azokon a területeken zárják be az iskolákat, vagy lehetetlenítik el működésüket, ahol a legszegényebbek élnek, így is nehezítve kitörési lehetőségeiket. A határozati javaslat általános vitája két hét múlva folytatódik a parlamentben.