Friss hírek

2008.09.24. 20:17

A WTO-elnök szerint a védővámrendszer nem megoldás a válságra

<p>A protekcionizmus nem megoldás a globális pénzügyi válságra - mondta szerdán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elnöke, aki a 2001-ben kezdődött dohai forduló céljainak elérése érdekében további erőfeszítésekre sürgette a tagállamokat.</p>

"A gazdasági világválság egyik legfontosabb tanulsága, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy a védővámrendszer és a gazdasági elszigeteltség nem működik" - fogalmazott Pascal Lamy a WTO genfi fórumának megnyitóján. "Nem kétséges, hogy a pénzpiacokat sújtó hurrikán miatt a nemzetközi közösségnek nem szabad feladnia a gazdasági integráció és nyitás folyamatát" - mondta a WTO-elnök.

Lamy egyben arra sürgette a szervezet 153 tagállamát, hogy tegyenek további erőfeszítéseket a szabad kereskedelem segítését előirányzó dohai forduló céljainak elérése érdekében, annak ellenére, hogy az élelmiszer vámtarifákról és támogatásokról szóló vita megoldására hivatott WTO-csúcs zátonyra futott júliusban. Mint mondta: a kudarc ellenére az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat újra kell kezdeni.

A WTO 2001-ben kezdődött dohai fordulójának célja a kereskedelmi korlátok csökkentésével megteremteni a szabad kereskedelem lehetőségét a különböző fejlettségű országok között. A júliusi tárgyalások kilenc nap után feneklettek meg, mert az Egyesült Államok és India nem tudott megállapodni. Amerika ugyanis nem egyezett bele abba a - Kína és Indonézia által is támogatott - indiai javaslatba, hogy az olcsó mezőgazdasági import ellen a nagy agrárnépességgel rendelkező országok megvédhessék gazdálkodóikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!