Friss hírek

2009.08.04. 13:06

Felszámolják az õssejt-botrányba keveredett céget - RTL Híradót

<p>Felszámolják az IRM Magyarország Zrt.-t - tudta meg az RTL Híradó.. Ez az a cég, amelyik õssejt-kísérleteket végzett 2007 óta Kaposváron. A cég munkatársait hétfõn fogták el és azóta elõzetes letartóztatásban vannak tiltott õssejt-beültetés miatt. Az IRM-nek több ismert tulajdonos is van, köztük az ismert Munkácsy-gyûjtõ, Pákh Imre.</p>

Pákh Imre négy évvel ezelõtt beszélt befektetésérõl, az õssejt-kutatásról az RTL Klubnak. Arról is beszámolt, hogy édesapja hasonló kezelést kapott Barbados szigetén. Azóta a barbadosi intézet Magyarországra költözött, amibe pénzzel is beszállt a milliárdos mûgyûjtõ és a most letartóztatott orvosok. A szükséges engedélyeket azonban nem kapták meg.

Rugási Zoltánné volt az elsõ, akinek megígérték, hogy a fiának õssejtet ültetnek be. Az asszony az RTL Híradónak azt mondta: többször is azzal bíztatták, hogy jelentkezzen még, mert meglesz minden engedély, egy idõ után azonban megunta a várakozást.

Az engedélyekre az orvosok sem vártak sokat, mert a rendõrség gyanúja szerint ezek nélkül kezdték el az embrionális õssejt-beültetéseket. Errõl a Magyar Hírlapnak beszélt az ukrán-amerikai Yulij Baltaytis professzor, akit a rendõrök hétfõn szintén elfogtak.. Azt mondta, "Abban az esetben, ha egy nõ (...) határozott igent mondott az abortuszra és döntését anyagi ellenszolgáltatás kilátásba helyezése nélkül, szabad elhatározásból hozta meg, akkor a beavatkozás után azt a sokak életét megmentõ vagy életminõségét javító emberi szövetcsoportot nem kellene kidobni a szemétbe."

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda fõosztályvezetõ azt mondta: vizsgálják a beszerzést, nem elképzelhetetlen, hogy ilyen abortumokról van szó. Ennél többet azonban az õssejtek beszerzésérõl a rendõrök nem mondanak, ahogy az õssejt-kutatást támogató Pákh Imre ügyvédje sem. Nagy Krisztina elmondása szerint Pákh Imre nem vett részt a mindennapi munkában, õt nem is kellett, hogy mindennap tájékoztassák. A mûgyûjtõ abban a hiszemben volt, hogy minden az engedélyeknek megfelelõen megy a klinikán. Az ügyvédnõ elmondta, hogy a tulajdonosok a botrány után kezdeményezték az IRM nevû cég felszámolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!