Gyermekközpontúság az igazságszolgáltatásban

Dr. Gyurán Ildikó és dr. Molnár Dalma mutatta be a gyermekmeghallgató szobát
Dr. Gyurán Ildikó és dr. Molnár Dalma mutatta be a gyermekmeghallgató szobát - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A gyermekek jogainak biztosítása a hazai igazságszolgáltatás középpontjában van.

A gyermekközpontúság már esztendők óta kiemelt szerepet tölt be a Miskolci Törvényszék és a hozzá tartozó járásbíróságok mindennapjaiban. Dr. Gyurán Ildikó, dr. Horváth Dóra, a törvényszék sajtószóvivői és dr. Molnár Dalma sajtótitkár, a Nyitott bíróság program kapcsolattartója beszélt a projektről. Bemutatták a Miskolci Törvényszék gyermekmeghallgató szobáját, amelyhez hasonlót Ózdon, Kazincbarcikán, Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is kialakítottak már 2014-ben.

Gyermekek mindenek felett

Megtudhattuk, hogy az Országos Bírói Hivatal 2013 óta foglalkozik kiemelten a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósításával, célul tűzve ki olyan igazságszolgáltatási rendszer kialakítását, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését. Elsődleges szempont ebben a gyermekek részvételével, vagy őket érintő ügyben az érdekeik mindenek felett való érvényesítése.

A már említett gyermekmeghallgató szobák kialakításán túl másik nagyon fontos célkitűzés a kiskorúakat érintő ügyeket tárgyaló bírák folyamatos felkészítése a speciális és komplex elvárásokra. Készült egy Igazságszolgáltatás egyszerűen – Gyermekjogokról az igazságszolgáltatásban című diákoknak szóló kiadvány is.

A Miskolci Törvényszéken hétfőn délután rendezték meg a Gyermekbarát igazságszolgáltatás című konferenciát és módszertani bemutatót szakemberek népes táborának részvételével.

ÉM-SZB