Gyermekeket érintő szív- és érbetegségek

Gyermekeket érintő szív- és érbetegségek
© Illusztráció: Pixabay
Budapest – A betegség kialakulásában az örökletes tulajdonságok is szerepet játszanak.

Minden ezer megszületett gyermekből nyolc veleszületett szív- és érrendszeri betegséggel jön világra, hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága. A betegségek kialakulásában az örökletes tulajdonságok ugyanúgy szerepet játszanak, mint a környezeti tényezők.

Gyakori az ütőerek szűkülete

A leggyakoribb – 25-30 százalék – az úgynevezett sövényhiány, amikor a baba úgy születik, hogy a szívkamrái vagy pitvarai között egy rés keletkezik, ami keringési zavarokat okoz. Ha nagy a nyílás, akkor nehézlégzés, izzadás nehezíti meg a mindennapokat.

A rendellenességek majdnem tíz százalékát teszik ki a pitvari sövény különböző mértékű hiányai, amikor a jobb és a bal pitvart egymástól elválasztó sövényen diagnosztizálható a lyuk. Ebben az esetben már a születés előtt a magzati életben meglevő nyílás a jobb és a bal pitvar között nyitva marad. Szintén gyakori veleszületett rendellenesség a fő ütőerek valamelyikének szűkülete – amely keringési elégtelenséghez vezet –, továbbá a nagy szívbillentyűk hiánya, illetve beszűkülése, ami miatt a szívben kóros járulékos söntök nyílnak meg.

A tünetek háttere mindegyik probléma kialakulásánál az elégtelen keringés, a rossz oxigénellátás. A veleszületett szívfejlődési rendellenességek közül néhány a korai csecsemőkorban magától meggyógyulhat.

HBN


A szívbetegség tünetei

A szívbetegség tünetei csecsemőknél és gyermekeknél:

Intő jel lehet a szapora szívverés és a nehézlégzés, az erős izzadás, a nagyfokú fáradtság, a vártnál lassabb növekedés, valamint a bőr kékes elszíneződése főképp evés vagy sírás közben. A veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek hajlamosabbak alsó légúti betegségekre, hörghurutra és tüdőgyulladásra.További hírek a Magyarország kategóriából