Gyermekbarát állatok az erdei denevérek

Akt.:
Barátságos repülők
Barátságos repülők - © Fotó: Magánarchívum
Felsőtárkány – A gyerekek a kezükbe is vehették a repülő emlősöket.

Természetvédők Európa-szerte megrendezik 1996 óta a Denevérek Éjszakáját augusztus utolsó szombatján, amelyen az érdeklődők előadások és bemutatók során közelebbről is megismerkedhetnek e titokzatos, védett állatok életmódjával, különleges képességeivel. A Bükki Nemzeti Park hagyományosan a Nyugati Kapu Látogatóközpontjában, Felsőtárkányban tartja családi programjait a nemzetközi denevéréj alkalmából.

1901 óta védett

– Létezik egy európai egyezmény, amiben számos ország képviselteti magát. A denevérekkel kapcsolatban kötelezettségeink vannak, mivel drasztikusan lecsökkent állományuk. Idén körülbelül harminc európai országban tartottak denevéres programokat nyár végén. Augusztus 25-én 17 órától egy átfogó előadással indult a tematikus este, ahol beszéltünk az állatokra leselkedő veszélyekről. Ezzel párhuzamosan a legkisebbeknek kreatív foglalkozást tartottunk, ahol denevér origamit lehetett hajtogatni. A nagyobbaknak pedig tudáspróbát szerveztünk az állatok életéről. A terepen megmutattuk a denevérgyűrűzés műveletét. Itt a gyerekek a kezükbe is vehették a repülő emlősöket és ultrahanggal teszteltük az állatok tájékozódási képességét – mondta el érdeklődésünkre Gombkötő Péter szervező.

ÉM-DA


Az álcázás mesterei
Miskolc - Különleges emberek számolnak be talán kevéssé kedvelt, de mégis érdekes állataikról. Olvasóink a botsáska és levélsáska tenyésztésének, tartásának szépségeiről tájékozódhatnak a bogarak szerelmeseinek tolmácsolásában és a legendás denevérek jelentőségét ismerhetik meg egy nemzetközi pro...