Gyermek betegekkel foglalkozó országos neuropathia-centrum nyílt Miskolcon

Akt.:
Miskolc, 2016. február 11. Varannai Lajos főorvos (j2) és Bartkóné Kovács Anett, szakasszisztens szűrővizsgálatot végez egy gyereken a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Járó és Fekvő Beteg Ellátó Központjában, ahol átadták az ország első gyermek neuropathia centrumát 2016. február 11-én. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt.
Miskolc, 2016. február 11. Varannai Lajos főorvos (j2) és Bartkóné Kovács Anett, szakasszisztens szűrővizsgálatot végez egy gyereken a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Járó és Fekvő Beteg Ellátó Központjában, ahol átadták az ország első gyermek neuropathia centrumát 2016. február 11-én. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt. - © MTI Fotó: Kaszás Tamás
Miskolc – Országos Gyermek Neuropathia Centrumot adtak át csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban csütörtökön. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt.

A neuropathia, azaz idegkárosodás korai jelei a cukorbeteg gyermekek akár 20 százalékában is megjelenhetnek, de szakszerű diagnosztizálásukra, kezelésükre eddig nem volt intézményes lehetőség az országban, ez az első ilyen létesítmény – mondta az avatást megelőző sajtótájékoztatón Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa.

A neuropathia első sorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes. Van olyan típusa, amelyik többek között a szív- és érrendszeri funkciókat károsítja, az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. Egy másik típus velejárója a betegek természetes érzékelési képességének csökkenése vagy teljes megszűnése.

Az egyesített rendelők megnyitását a Wörwag Pharma támogatta. A cég – amely a diabétesz és a diabéteszhez kapcsolódó szövődmények diagnosztikáját és terápiáját vallja legfontosabb küldetésének, de jelen van kardiovaszkuláris, nőgyógyászati és pszichiátriai területen is – a neuropathia-centrumok működését is segíteni fogja – mondta a sajtótájékoztatón Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

neuro

Barkai László, MTA doktor, intézetvezető, egyetemi tanár, a gyermek neuropathia centrum vezetője (b), Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója (k) és Valikovics Attila, PhD, intézetvezető főorvos, egyetemi docens, a felnőtt neuropathia centrum vezetője (j) átvágja a nemzetiszínű szalagot az ország első gyermek neuropathia centrumának átadásán Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2016. február 11-én. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt. | MTI Fotó: Kaszás Tamás

A miskolci intézményben a betegség felismerése korszerű diagnosztikai módszerekkel történik. Az új neuropathia-centrumba a megyéből várják a felnőtt betegeket és az egész országból a gyermekeket. A vizsgálathoz beutaló szükséges a kezelőorvostól.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s