Gyergyószentmiklóson közel százan tüntettek a magyarok kollektív megbélyegzése ellen

Kolozsvár/Gyergyószentmiklós – A székelyföldi Gyergyószentmiklóson közel százan tüntettek szombat délután a romániai magyarsággal szemben megnyilvánuló “kollektív megbélyegzés” ellen – írta a Székelyhon portál.

A tiltakozó megmozdulást a Gyergyószéki Székely Tanács szervezte. Árus Zsolt, a tanács nemrég megválasztott elnöke elmondta: azt követelik, hogy a román hatóságok jogállamhoz méltón, átlátható, törvényes, tisztességes eljárás során, időhúzás nélkül vizsgálják ki Gyergyószentmiklós és Csíkszereda városvezetői ellen, illetve a terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi magyarok ellen indult eljárásokat.

Az esemény szervezője egyben szót emelt “a magyar közösség ellen irányuló kollektív megbélyegzés” ellen is, mely a kézdivásárhelyi terrorvád óta jellemzi a romániai közbeszédet. A tüntetők “Igazságot a meghurcoltaknak!”,

“Tiltakozunk a megbélyegzés ellen!”, illetve hasonló feliratokat a magasba emelve vonultak fel Gyergyószentmiklóson.

“Az igazság nem létszámban, nem hangerőben mérhető, az igazság az igazság” – fogalmazott Árus. A hatóságok által kiemelt figyelemmel kísért tüntetés a székely himnusz eléneklésével zárult.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s