Gyerekrablás szervkereskedelemért…

Szervkereskedelem miatt miskolci áruházban elrabolandó kisgyerekről leveleztek a neten. Miskolcon ugyanis Pesti út és Tesco is van, de Pesti úti Tesco az nincs. A rendőrség illetékesének égnek állt a haja a témafelvetéstől.

Sokkoló hírként terjedt internetes levél formájában az IWIW-en, hogy a Pesti úti Tesco áruházban elraboltak, átöltöztettek és kopaszra nyírtak egy kisgyereket néhány perc alatt, amíg az anyuka vásárolt. A cél az lett volna, hogy a megváltoztatott külsejű gyereket magukkal viszik, hogy szerveit eladják… Miután az anyuka észrevette a gyerek eltűnését, szólt a biztonsági szolgálatnak akik azonnal lezárták az üzlet kijáratait. Akkor került elő a már megkopasztott elvitelre “előkészített” apróság.

Nem a szervéért vitték

A szerkesztőségünkhöz eljutott információ elsőre is gyanúsnak tűnt, mert bár Miskolcon Pesti út és Tesco is van, de Pesti úti Tesco az nincs. A Miskolci Rendőrkapitányság illetékeseinek is égnek állt a haja, amikor rákérdeztünk a történetre. Gyerekrablásról, szervkereskedelemről és mindennek az bármelyik áruházban való véghezviteléről semmilyen információjuk nem volt. Pedig, ha csupán csak eltűnt volna egy gyerek, vagy fiatal, arról is értesítették volna a hatóságot. A megyei rendőr-főkapitányság sem hallott ilyen ügyről. Megyénkben egy „gyerekrablásos” ügy volt a közelmúltban Vissen. Pontosabban az történt, hogy a szülők tartozása fejében vitte el magához a kölcsönt adó az adósok gyerekekét. A “jelzálogként” kezelt gyereket a rendőrség elhozta, a fogvatartókat őrizetbe vették és eljárás indult ellenük.

Egyszer volt gyanú tárgya

Szervkereskedelemmel összefüggő ügy is csupán jó néhány évvel ezelőtt merült fel a megyénkben, amikor az egyik miskolci kórházban a halottakból kivett szervekkel kapcsolatban indult nyomozás. A vizsgálat bűncselekményt nem tárt fel. A nyomozást megszüntették. Az igaz, hogy szövetmintákat küldtek külföldre vizsgálati célból. Visszatérve a szervei kivételéért elrabolt gyerek interneten terjedő sztorijára annyi megszívlelendő tanulsága lehet a felmelegített, és az évekkel korábban már csontig lerágott, de akkor sem bizonyítható bűncselekmény teóriának, hogy mindenki vigyázzon gyermekére. Ne hagyja egyedül sem otthonában, sem tömegben, sem bevásárlás közben.

Tények

Évekkel ezelőtt egy magasrangú pénzügyőr tiszt újságírók előtt “off rekord”, nem közzé teendő információként, de talán témaadásként arról beszélt,: érdemes lenne megnézni, hogy hány személy (nem gyerek) tűnik el Magyarországon, akik nem sokkal korábban komoly orvosi kivizsgáláson esteke át. Talán arra célzott, hogy szervkereskedelem céljából csak akkor érdemes bárki szervét megszerezni, ha az illető egészséges. Arra is utalás történt, hogy a magyarországi szervek azért “értékesebbek” a tőlünk keletre lévő országokban élőknél, mert itt a védőoltásrendszer gyerekkortól kezdve jó. Kevesebb a kockázat, mint azokban az esetekben, mint amikor például (a világsajtóban erről olvasni lehetett) török, vagy román személy pénzhez jutás céljából eladta ötven dollárért az egyik veséjét… Ami bizonyos, hogy évente tucatszám tűnnek el úgy férfiak és nők, hogy soha a nyomukra nem bukkannak. Sokan pedig külföldi munka ígéretével mennek ki és tűnnek el.