Gyerekkora helyszínére ment el az amerikai elnök Dzsakartában

Régóta tervezett látogatást tett kedden, Indonéziában az amerikai elnök. Barack Obama felkereste gyerekkora helyszínét, ahol általános iskolába is járt Dzsakartában. A látogatás alkalmából megszólaltak Obama egykori iskolatársai is, akik azt mondták, hogy jól emlékeznek az akkor pufók kisfiúra.

Az Egyesült Államok elnöke a hawaii Honoluluban született a kansasi Wichitából származó Stanley Ann Dunham és a kenyai Barack Obama közös gyermekeként. Miután szülei elváltak, anyja egy indonéz diákhoz, Lolo Soetorohoz ment feleségül. Miután Indonéziában Suharto elnök került hatalomra, hazahívta az összes külföldön tanuló diákot, így Soetoronak is vissza kellett térnie hazájába. Az ifjú Obama édesanyjával együtt követte őt Indonéziába. Négy éven keresztül Dzsakartában éltek, és a leendő elnök ott járt általános iskolába, ezalatt pedig a Koránt is tanulmányozta.

Mivel a szoros program csak 24 órás indonéziai látogatást engedélyezett az amerikai elnöknek, Obama kevés időt töltött gyerekkora helyszíneinek megtekintésére. “Csodás itt lenni. Amikor ember elnökként elmegy oda, ahol gyerekként élt, akkor egy kicsit zavarba jön”- mondta Obama újságíróknak a látogatáskor, amelyre elkísérte a világ legnagyobb muzulmán népességű országának, Indonéziának az államfője.

A vizit alkalmából megszólaltak egykori iskolatársai, aki azt mondták: jól emlékeznek az akkor pufók fiúra, aki ők csak Barry-nek neveztek. “Remélhetőleg ő is emlékszik ránk, habár 40 éve nem láttuk egymást”- mondta az egyik egykori iskolatárs. Obama egyébként nem tagadta meg gyökereit. Hírügynökségi jelentések szerint megcsillogtatta a gyerekkorában tanult indonéz nyelvtudását, amikor a külügyminiszterhez fordulva azt mondta megérkezésekor:”apa kabar?”, vagyis “Hogy van?”
– Független Hírügynökség –