Gyerekjátékok közt lapult a csempészett cigaretta

Gyerekjátékok közé rejtett cigarettát találtak hétfő hajnalban a vámosok egy kamionban, az ártándi határátkelőn. A fajátékok között több mint 25 ezer doboz zárjegy nélküli cigaretta lapult. A vámosok a kamionnal együtt lefoglalták a 13 millió forint értékű szállítmányt, és eljárást indítottak az ügyben. A kelet-magyarországi határátkelőkön szeptemberig összesen 1,2 milliárd forint értékű cigarettát és a csempészéshez használt 700 járművet foglaltak le a vámosok.

A román kamiont hajnalban röntgen-sugarakkal világították át a vámosok. A fából készült gyerekjátékok között összesen 25 500 doboz zárjegy nélküli cigaretta lapult. A sofőrök szerepét még vizsgálják, de a kamiont és szállítmányát lefoglalták a vámosok.

Az év első kilenc hónapjában 25 ezer vámmal kapcsolatos jogsértés történt a kelet-magyarországi határátkelőkön. Eddig 2 millió doboz cigarettát és 700, a csempészéshez használt járművet foglaltak le – mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek Kupecz József pénzügyőr százados.

A 13 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát szállító teherautó Romániából Franciaországba tartott. A lebukott csempészek 16 milliós jövedéki bírságra számíthatnak. Az ellenőrzésen az is kiderült, hogy a sofőrök nem tartották be a kötelező pihenőidőt. Ezért a két román kamionost összesen 900 ezer forintra büntették a vámosok.