Gyerekeket lepett el a tűzoltóhab

Jutalom a tűzoltóknak
Jutalom a tűzoltóknak
Sátoraljaújhely – A tűzoltó nem ismeri a félelmet, amikor más életéért, értékeiért “tűzbe megy”.  Tűzoltónap 2007.04.29.

Önfeláldozás, vészhelyzettel-, sőt akár a halál kockázatával való szembenézés jellemzi azoknak az férfiaknak a munkáját, akik a 105-ös segélykérő telefon hívására hóban, fagyban, özönvíz idején is azonnal kocsira ülnek, hogy szembeszálljanak a pusztító tűzzel, vagy akár a mérges-gázzal is, hogy emberi életet mentsenek, megvédjék értékeit – fogalmazott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere szombaton a helyi sportcsarnokban, a megyei tűzoltónapot idén megrendező város első embereként.

Pénzben nem kifejezhető azok munkája, akik félelmet nem ismerve viszik vásárra a bőrüket szolgálatuk idején. Köszönet illeti a tűzoltók családtagjait, akik épségben várják haza fiaikat, férjeiket, apjukat. Éppen ezért elfogadhatatlan, ha a tűzoltókat meg akarják fosztani a hivatásukért “cserébe kapott” munkajogi kedvezményeiktől – érvelt a polgármester.

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján rendezte meg a B.-A.-Z. Megyei Tűzoltószövetség a hivatásos, létesítményi és az önkéntes tűzoltók ünnepi összejövetelét.

Sátoraljaújhelyen, ahol megjutalmazták a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtók tevékenységét. A Megye Tűzbiztonságért DíjatBódi Zoltán alezredes (Miskolc), Dohány István (TVK) és Kukta János (Gönc) vehette át. Országos Katasztrófavédelmi emlékérmet pedig Tóth Andrea kapott. További félszáz tűzoltó pedig helyi- és megyei elismerésben részesült.

A protokolláris ünnep után már a kihagyhatatlan rézfúvós zene, a sörözés, a gyerekeknek és más érdeklődőknek a látványos bemutatók játszotta a főszerepet. Az apróságok örömére az egyik tűzoltó egység képzeletbeli tűzzel szemben habanyaggal vette fel a harcot. Láng nem lobbant, a gyerekek azonban nekivetkőzve ugrottak az alkalmi hab-parti közepébe, hogy menedéket keressenek a bőrt pirospecsenyére sütő Nap sugarai ellen…

Kapcsolódó cikk: