Gyerekek rongálták meg a sírokat Fiadon

Hat és tizennégy év közötti gyerekek rongálták meg a sírokat a somogy megyei Fiadon. A 900 éves temetőben ledöntötték a síremlékeket, a vázákat felborogatták. A rendőrségnek azt mondták, csínytevésről volt szó. Az eljárást megszüntetik ellenük, mert gyerekek.

Összesen tizenhárom sírt rongáltak meg a gyerekek: síremlékeket döntöttek le, néhány el is tört közülük. A kő virágvázákat is felborogatták, többet a ledöntött síremlék zúzott porrá. Letörtek három márványból készült feszületet is, csak a fém Jézus-szobrot hagyták ott. A rongálást közmunkások vették észre még pénteken, akik a temetőben kaszáltak. Mára kiderült, három helybéli gyerek volt: az egyik hat éves és a másik kettő sem töltötte be a 14. évet. A rendőrök pénteken éjszaka fogták el őket. A rendőrségen azt mondták, csak csínytevésről van szó. Mivel gyerekek, nem lehet őket büntetni – mondta a Független Hírügynökségnek Beke Ibolya, a Siófoki Rendőrkapitányság sajtóreferense.

Azt, hogy mekkora kárt okoztak a gyerekek, még vizsgálják. A szülők szégyellik a történteket, és a gyerekek már megbánták a tettüket.

Az ilyen esetekben a szülőknek nincs büntetőjogi felelősségük; ellenük a kárt szenvedett családok (a síremlékek tulajdonosai) indíthatnak polgári peres eljárást – mondta a Független Hírügynökségnek a rendőrség munkatársa.