Friss hírek

2009.05.08. 10:32

Medvegyev orosz elnök: " Senki sem kérdőjelezheti meg népünk világháborús hőstetteit"

<p>Felháborodásának adott hangot az orosz elnök pénteken, mert szerinte egyre többször próbálják meghamisítani a II: világháború történetét. Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy "nemzete hősiességét soha nem lehet kétségbe vonni".</p>

Az államfő egy nappal a szombati Győzelem Napja előtt beszélt saját videóblogjában. "Egyre határozottabb, egyre rosszindulatúbb és agresszívabb kísérletek történnek a hamisításra"- mondta az orosz államfő.

Nyugati történészek évtizedeken át azzal ingerelték az oroszokat, illetve a néhai Szovjetuniót, hogy rámutattak a diktátor, Sztálin katasztrofális stratégiai hibáira a világháború idején és a Vörös Hadseregben végzett véres tisztogató kampányaira - írja az AFP. A francia hírügynökség hozzáteszi: az elmúlt években, Lengyelországban, Ukrajnában, és a balti köztársaságokban rendre megünnepelték az egykori szovjetellenes ellenállást, ami dühítette a Kremlt. De senki nem vitatta a szovjet nép szenvedéseit a II: világháborúban, amelyben több mint 8 és fél millió katona és 27-28 millió civil halt meg - írja az AFP.

Medvegyev azt mondta a "történelmi igazság megvédéséről", hogy "nehéz, és őszintén szólva, időnként már kellemetlen is, de ezt kell tenni." A május 9-i Győzelem Napját katonai felvonulással ünnepelték a moszkvai Vörös téren minden évben, még a Szovjetunió széthullása után is. Később azonban elmaradtak a díszszemlék, de Vlagyimir Putyin, az előző államfő és jelenlegi kormányfő utasítására tavaly ismét megtartották a parádét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!