Gyerekeikkel együtt demonstráltak Siófokon a szülők a bölcsődebezárás ellen

Gyermekeikkel demonstráltak a szülők a bölcsődebezárás ellen, Siófokon. Az önkormányzathoz eljuttatott petíciójukra, hétfőn este szülői értekezleten kértek választ, ám a találkozó elmaradt. Pszichológusok szakvéleménye megerősítette azt a félelmüket, hogy a hirtelen változás zavarokat okozhat a kisgyerekek fejlődésében.

Mivel még bemenni sem tudtak az épületbe, ígéretük szerint a szülői értekezletre érkezők demonstrálókká váltak. Körülbelül hetven szülő csatlakozott hozzájuk, a bölcsőde előtt gyermekeikkel együtt tiltakoztak – mondta a Független Hírügynökségnek Gábor Adrienn, a szülői válságstáb vezetője.

A városvezetés napközben, fogadóórán várta a szülőket. Családonként vizsgálják, milyen segítséget tud adni az önkormányzat. A két és fél éves gyerekeket óvodában helyezik el, februárig 93 gyerekből 58 jut óvodai ellátáshoz- tudtuk meg Kozma Anitól, az önkormányzat szóvivőjétől.

Bezárták a siófoki bölcsődét hétfőtől, április végéig. Az intézményt korszerűsítik, és a 90 férőhelyet 150-re bővítik. A beruházás összértéke 250 millió forint, ehhez 70 milliós támogatást kapott a város. A szülőket a bezárás előtt hat nappal tájékoztatták, ezt azzal indokolják, hogy a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás késve zárult le. A szülők a hírre petícióban követelték az önkormányzattól, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, biztosítsanak átmeneti helyet a bölcsődének, addig pedig függesszék fel a bezárását.

Gábor Adrienn azt mondja: törvény szerint köteles bölcsődei ellátást biztosítani a 10 ezernél nagyobb lélekszámú város. Értelmezésük szerint csak a rászorulóknak segít az önkormányzat anyagi támogatással. A szülők képviselője hangsúlyozta: azzal sem értenek egyet, hogy a 2 és fél éveseket hirtelen óvodába küldik. Négy pszichológustól, köztük Ranschburg Jenőtől és Bagdy Emőkétől kértek szakvéleményt. A szakemberek szerint sem ajánlott az ilyen hirtelen változás ennek a korosztálynak, és magában hordozza az egészséges személyiségfejlődés átmeneti, esetenként tartós zavarának a lehetőségét. Hozzátette: az a szülő sincs kisegítve, akinek majd januárban lehet óvodás a gyermeke.