Gyengécske játékkal győztek a magyarok Miskolcon

Akt.:
Magyarország vs. Japán
Magyarország vs. Japán - © Fotó: Vajda János
Miskolc – A világbajnoki felkészülés jegyében hoki válogatottunk a japánokkal meccselt pénteken Miskolcon.

A budapesti vb-t megelőző újabb keretszűkítésnek Galanisz Nikandrosz is áldozatául esett. A DVTK Jegesmedvék csatára az üvegablak mögötti páholyból szemmel láthatóan szomorúan nézte társait és lapunknak csalódottságáról adott hangot, mint elmondta: jó formában volt, bízott a csapatba kerülésben. A szövetségi kapitány döntése alapján így a piros-fehérek közül Magosi Bálint és Vas János reménykedhet még.

img_0727

Karcsú első szakasz

A miskolci jégcsarnokban nagy hazai fölény jegyében teltek a percek az első harmad elején, a japán kisbüntetés lejártának pillanatában mégis majdnem az ázsiaiak találtak a kapuba a 7. percben. A vendégkapu előtt többször is dulakodás alakult ki, az egyik, viszonylag szerény verekedést páros kiállítás követte. Folyamatosan Fukufuji ketrece előtt adogattak a mieink, vezetésük azonban nem jött össze. Az alacsony termetű és tömzsi távol-­keletieken nehezen hámozták át magukat a piros-fehérek, akik gyakran lőttek, de a célt mindig elvétették. Vay csupán párszor avatkozott játékba, könnyűszerrel ölelte magához a középre tartó korongokat. Közepes volt az iram és a színvonal, érezni lehetett, hogy még nincs tét.

img_0611

A középső részben hol felbillent a jég, hol levegőhöz jutottak a japánok, de a meccs csak NB I/B-s volt. Helyenként dadogott a játék, nem alakult ki folyamatos összjáték, olykor senki nem tudta, hogy mit is akarnak a válogatottak. Aztán a 40. percben Hashiba emberelőnyből betett egy kipattanó korongot (0-1), így hideg zuhannyal ért véget a félnyári melegben a második húsz perc.

Egyenlítettek

A záró felvonásban korong eladásban és elhagyásban jeleskedtek a játékosok, a 45. percben aztán kínkeservesen, de összejött az emberfóros magyar egyenlítés: Nagy G. jobbról, három lépésről emelt a hálóba (1-1). A 49. percben öt hazai cirkuszolhatott három vendég ellen és született meg a 2–1-es előny. Bodó gólra éhesen ólálkodott a bal oldalon, addig ütögette a jeget, míg társai észrevették, Nagy G. elé tálalt, az első soros csatár pedig a kapuba zúdított. Az 55. percben Furuhashi szemből, takarásból, a lábak között egyenlített (2-2), ennek a büntetése pedig a hosszabbítás lett.

img_0746

Ebben három-három mezőnyjátékos feszült egymásnak és a tág területen csak 50 másodperc kellett a gólhoz, magyar találathoz: Sebők közelről a kapuba helyezett (3-2). Az ünneplés nem maradt el, a mondás szerint a győzelmet nem kell megmagyarázni.

– Kolodzey Tamás –


Jegyzőkönyv

Magyarország – Japán 3-2 (0-0, 0-1, 2-1, 1-0) – hosszabbítás után

Miskolc, 1315 néző. V.: Mayer G., Kókai (Vincze, Sipos).

Magyarország: Vay – Wehrs, Varga A., Bodó 1, Nagy G. 1 (1), Sebők 1 – Pozsgai (1), Nagy N., Benk, Vas (1), Terbócs – Garát, Gőz, Sofron (2), Sarauer, Kóger – Szirányi, Kiss D., Magosi (1), Nagy K., Somogyi – Duschek (kapus). Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.

Japán: Fukufuji – Kawai, Yamada, Nakayashiki, Saito, Takagi (1) – Hayata, Ito, Irikura, Tanaka, Terao (1) – Hashimoto, Sato, Furuhashi 1, Miura – Hashiba 1, Ushu, Echigo, Nakajima, Yamada – Narisawa (kapus). Szövetségi kapitány: Yuji Iwamoto.

Kiállítások: 6 perc, ill. 10 perc.